A melanoma a bőr pigment sejtjeinek (melanociták) a kóros elváltozása, amelyek kontrollálatlan növekedésnek indulnak és elárasztják a környező szöveteket. Elsősorban a bőr, ritkán a szem, illetve különböző nyálkahártyákból kiinduló rosszindulatú daganat.

Fotó: borgyogyaszatdebrecen.hu
Fotó: borgyogyaszatdebrecen.hu

Mi a kiváltó tényező?

Elsősorban környezeti tényezők. Legfőbb oknak a megnövekedett ultraibolya sugárzást tartják (déli napozás, magas UV sugárzású helyek, szolárium), de van genetikai háttere is.

Mik a kockázati tényezők?

A rizikótényező önmagában nem jelenti azt, hogy kialakul melanoma, de ezen kockázati tényezők fokozott figyelmet igényelnek és ezeknél a személyeknél óvni kell a bőrt az UV sugárzástól:

• fehér bőrtípus, vörös haj, kék szem, – hajlamosabbak leégésre
• gyermekkori, többszörös, súlyos, hólyagos leégések
• ha a családon belül már előfordult melanoma
• több mint 50 anyajegy a testen
• veleszületett nagyméretű anyajegyek, melyek mérete meghaladja a 20 cm-t.

Hol jelentkezik?

Leggyakrabban a napozásnak kitett területeken alakul ki, mint a hát, lábak, karok és az arc. Kezdeti stádiumban szubjektív panaszt nem okoz, ritkán kísérheti enyhe viszketés. Az esetek 90%-ban pigmentáltan jelentkezik, a halványbarnától a sötétfekete színig rendkívül változatos. Melanoma előfordulhat olyan területeken, amelyeket nem ér ultraibolya sugárzás, mint a talp, tenyér és körömágy, genitális régió. Ezek a rejtett melanomák a sötétebb bőrű egyéneknél gyakoribbak.

Reális a veszély?

Előfordulása a fehérbőrű népesség körében az egész világon rohamosan nő, és ez a tendencia a magyar lakosság körében is érzékelhető. Magyarországon az előfordulás gyakorisága 12/100 000 lakosra.

Elfajulhat egy régi anyajegy?

anyajegy2Az elváltozás leggyakrabban ép bőrfelületen keletkezik, újonnan megjelenő, pigmentált vagy szokatlan kinézetű növekedés a bőrön. Ritkábban naevus, anyajegy talaján alakul ki.

Normál anyajegyek általában egységes színűek, általában barna, cserszínű vagy barnás fekete, a környező bőrtől jól elhatárolódnak. Formájuk ovális vagy kerek, és általában kisebb átmérőjűek, mint 6 mm – akkora, mint egy ceruza radír. A legtöbb embernek átlagosan 10 és 45 anyajegye van. Az anyajegyek időben változhatnak megjelenésükben, néhány akár el is tűnhet a korral.

Melyek azok a tünetek, amelyek meglévő anyajegy esetén utalhatnak daganatos elvaltozásra?

• méretbeli növekedés, kinövés, a mélyebb rétegek inváziója
• gyulladásos jelek, apró színes pontok megjelenése az anyajegy körül – szatelit pigmentáció
• égés, viszketés, hámlás, vérzés megjelenése
• sérülékenység, apró könnyen leváló, leszakadó szövetdarabok

A rosszindulatú (malignus) anyajegyek megjelenése nagyban különbözhet egymástól. Vannak olyanok, amelyek az összes, elváltozást mutatják a fent felsoroltak közül, míg mások lehet, hogy csak egy vagy két különleges jellemzőt.

Hogyan azonosíthatóak azok az újonnan kialakuló bőrelváltozások, amelyek melanoma kialakulását jelzik?

1. Aszimmetria. Ha az elváltozás két széle különböző formájú, nem hasonló.
2. Szabálytalan elhatárolódás. A szabálytalan, fogazott vagy csipkés határok – jellemzők melanomára.
3. Szabálytalan szín. A bőrrákra jellemző az egyenetlen pigment eloszlás vagy többféle szín ugyanazon az elváltozáson belül.
4. Átmérő. A 6 mm-nél nagyobb, hirtelen növekedésnek induló elváltozások figyelmeztethetnek melanomára.
5. Időbeli változások. Meg kell figyelni az bőrelváltozások időbeli változásait. Új jelek és tünetek megjelenése, mint például a viszketés vagy vérzés figyelmet igényel!

Melanoma malignum
Melanoma malignum

Fontos tudni, hogy a melanoma ellátását a bőrgyógyászati onkológiai központok végzik. Bármilyen gyanú esetén szükséges szakorvosi vélemény kikérése, a gyors diagnózis és kezelés elengedhetetlen a bőr daganatos elváltozásainak esetében.

A korai melanoma ellátása egy kisebb sebészi kezeléssel lezárul és a sebgyógyulással együtt csak pár hetet vesz igénybe, azonban a már áttéttel küzdő beteg ellátása hosszú hónapokig tarthat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.