KuriózumElőkerült aSuhajda Szilárdról készült utolsó fotó

Előkerült aSuhajda Szilárdról készült utolsó fotó

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott Suhajda Szilárddal az úgynevezett Erkélyen. A magyar hegymászó épp arra készült, hogy oxigén nélkül mássza meg a Mount Everestet.

Ferrer készített egy fotót, de nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó felvétel, ami Suhajda Szilárdról fennmarad. A hegymászó a Explorersweb portállal osztotta meg az általa készített felvételt.

„Megkérdezte az Erkély magasságát [ez 8400 méter]. Elég fáradtnak tűnt, helytelenül feltételeztem, hogy a visszafordulási pontjáról/magasságáról tájékoztatja a csapatát” – nyilatkozta Ben Ferrer.

„Köszöntem neki, korábban beszélgettünk az alaptáborban. Megkérdeztem, hogy van, csak annyit mondott: jól” – fűzte hozzá a hegymászó, aki elmondta, abban a pillanatban napos és szélmentes idő volt.

„A körülmények a csúcsra jutáshoz valószínűleg az évszak legjobbjai voltak aznap, meleg hőmérséklet, kevés ember a hegyen, felhők és szél nélkül” – mondta.

Fotó: Ben Ferrer

Végül Szilárd felállt és folytatta. Hat órával később keresztezte az útját Elia Saikalyval.

„Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt” – mondta Saikaly. „Csak ment felfelé. Nagyon lassan, de egyenletesen felfelé. Egy elszánt ember volt.”

Sajnos az elszántsága az életébe került. Suhajda Szilárd a Hillary-lépcsőnél, nagyon közel a csúcshoz omlott össze. Műholdas készüléke 8.795 méterről (a Hillary-lépcső magassága) jelzett késő este. Másnap reggel az Imagine Nepal csapata látta őt, kissé eltávolodva a rögzített kötelektől, és még mindig életjeleket mutatva, de nagyon súlyos állapotban.

A csapat serpái éppen egy ügyfelet segítettek le, és nem tudtak további segítséget nyújtani. Nem tudni, hogy látta-e más is a hegymászót aznap. Később egy mentőcsapat indult Suhajda Szilárd megmentésére, de már nem találták meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek