KuriózumElnyűhetetlen focilabdát készítettek a rászorulóknak

Elnyűhetetlen focilabdát készítettek a rászorulóknak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Összeszorul a torkunk, amikor egy háború sújtotta város utcáján gyerekeket látunk focizni önfeledten, vidáman, nevetgélve. Ha belegondolunk, hogy számukra nem adatott meg az a gondtalan gyerekkor, ami talán nekünk, vagy legtöbbünknek, rögtön segítő kezet szeretnénk nekik nyújtani. Egy új találmány örökéletű játékot biztosít a harmadik világ gyerekei számára.

Tim Jahrigen egész életét arra tette fel, hogy olyan focilabdát készítsen, ami súlyos külső hatásoknak kitéve sem károsodik – avagy válik teljesen használhatatlanná. A találmányt késszúrással, autós gázolással, ütéssel-rúgással tesztelték, és legutóbbi formájában ki is bírta mindet.

Elképzelései szerint ebből a játékszerből kiváló focilabdát készíthetnének, amelyet aztán Dél-Amerika szegény vidékein lehetne osztogatni. Ő magát egy 2006-ban készült dokumentumfilm motiválja, amin látta, hogy Darfur városában a gyerekek még iskolába sem mennek a foci miatt, és egész nap rúgnák a bőr, ha lenne. Abban a régióban még egy használható focilabda is értéknek számít.

A megfelelő anyagra nem volt nehéz rátalálni. A PopFoam enyhén gumis anyag, ismerős a crocs típusú papucsok készítésénél, és már akkor strapabíró, nehezen elhasználódó anyagként fejlesztették ki. A focilabda alakjára készíteni, avagy fröccsenteni, azonban igazi kihívást jelentett. A további kutatásokat azonban Jahningen pénzügyi szűkében képtelen lett volna folytatni, de ekkora a sors rámosolygott.

Egy alkalommal üzleti ügyben a legendás Sting-el ebédelt, akinek némi hátsószándékkal ugyan, de megemlítette a projektet, amit szeretne megvalósítani. Sting rögtön igent mondott, és 300 ezer dollárral támogatta Jahringent, aki a prototípus előállításánál akadt el. Hálából a terméket One World Football névre keresztelték, amit Sting egyik dala inspirált.

A prototípus elkészülése után Jahringen Ruandába, Johannesburgba ment, ahol a helyi állatkert oroszlánjai közé vetette játékát tesztelési alapon. Az eredmények mindenkit lenyűgöztek: egy éven keresztül játszott a ruandai oroszláncsoport 6 db labdával, és egyik labdának sem lett komolyabb károsodása, sőt, teljesen megtartották eredeti focilabda alakjukat.

Tim Jahringen igazolta önmagát, és 50.000 labdát készített, melyeknek darabja 40 amerikai dollárba került. Minden egyes labdát sikerült eladnia, vagy adományoznia, olyan súlyos szegénységben szenvedő régiókban, mint Ruanda, Darfur. Ezen felül a General Motors ígéretet tett, hogy az elkövetkező 3 évben 1,5 millió dollárral támogatja a gyártást, az UNICEF pedig évente több, mint 30.000 labdát vásárol fel.

“Az egyetlen gond az, hogy ezeknek a labdáknak az ára jóval több, mint egy átlagos focilabdáé, így a legnagyobb jóindulattal sem tudná megvenni egy arra igazán rászoruló Dél-Afrikai kisfiú. Az eredmények ugyanakkor elképesztőek, és a labdák valóban nem károsodnak, így ma már elsők között pakolunk a játékok közé One World Football-t” – nyilatkozta az UNICEF szóvivője.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5b5hWKMLRAU

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek