KuriózumElkészült a tökéletes húshelyettesítő?

Elkészült a tökéletes húshelyettesítő?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy amerikai startup cég olyan növényi alapú húshelyettesítőt állított elő, amit egy átlagember képtelen megkülönböztetni az eredeti hústól. A találmány óriási horderejű lehet, hisz általa megoldódhat az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb probléma, az egyre növekvő húsfogyasztási igények kiszolgálása.

Fotó: Wikimedia.org
Fotó: Wikimedia.org

A demográfiai robbanás miatt folyamatos nő a húsfogyasztás, és az összes földterület 25 százalékát az állattenyésztés foglalja el. Ilyen tempóban csupán idő kérdése, amikor a bolygó adta lehetőségek kimerülnek. A Business Insider előrejelzése szerint 2022-re Kína és India igényei 80 százalékkal fognak nőni.

A problémára reagálva többen is próbálták megtalálni a húshelyettesítőt. Tavaly pl. holland tudósok laboratóriumban kitenyésztett hússal jelentkeztek, míg a mostani próbálkozás még ennél is sikeresebbnek bizonyulhat.

A Beyond Meat startup növényi alapanyagokból készült húspótlója annyira hasonlít az eredeti húsra, hogy egy étteremlánc vásárlói képtelenek voltak megkülönböztetni egyiket a másiktól. A megoldás Bill Gates figyelmét is felkeltette, aki befektetett a projektbe.

A hús már négyezer amerikai kereskedelmi egységbe került forgalomba, és a cég alapítói szerint termékük egészségesebb is, mint az eredeti marha-, csirke-, vagy disznóhús, hisz ugyanakkora mennyiségű proteinadag mellett, kevesebb koleszterint és nulla mennyiségű zsírt tartalmaz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek