KuriózumÉlj úgy, mind II. Erzsébet királynő és találj rá a hosszú élet...

Élj úgy, mind II. Erzsébet királynő és találj rá a hosszú élet titkára!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Őfelsége II. Erzsébet királynő, a brit birodalom uralkodója, idén tölti életének 92.-ik évét, ami egyszerűen elképesztő, hogy ennyi idősen, ilyen teherrel a hátán ugyanolyan egészségnek örvend, mint fiatalabb korában.

Élj úgy, mind II. Erzsébet királynő és találj rá a hosszú élet titkára!

Természetesen a királynő javarészt a jó genetikának köszönheti, hogy lassacskán már a 100 felé közelít, de Dr. Michael Gordon, gerontológus szerint még a 80 év sem számít soknak.

„Gerontológus vagyok, ezért az én szakmámban a 80 év serdülőkornak számít. Őfelsége még messze áll a 100 évtől, de a királynő édesanyja megélte életének 101.-ik évét, ezért II. Erzsébet királynőnek is jó esélyei vannak erre.” – mondja.

A genetikát viszont nagyban befolyásolják a környezeti tényezők: szakértők szerint az öregedési folyamatokat legjobban a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a rossz étrend, a nagyfokú stressz és a mozgáshiány gyorsítják fel. Gordon szerint ahhoz, hogy minél tovább élvezhessük nyugdíjas éveinket nem csak az életévek mennyisége, hanem főleg a minősége számít, ezért nézzük is mi a titka Őfelsége kicsattanó egészségének!

1. Rendszeresen járj szűrésekre

A királynő rendszeresen részt vesz szűrési vizsgálatokon, hogy bármilyen fenyegetettséget előre ki lehessen szűrni. A rendszeres szűrésekre való ellátogatás férfiak és nők számára egyaránt fontos kéne legyen, mert akár egy egyszerű vérvétellel megelőzhető lehet egy esetleges szívroham vagy cukorbetegség kialakulása.

2. Mozogj rendszeresen!

A britek imádnak sétálni, csakúgy, mint a királyi család tagjai. Gordon szerint nyáron, míg a királyi család a Balmorali birtokán pihen, rendszeresen körbesétálják a területet, és ehhez a szokáshoz Őfelsége is szívesen csatlakozik. II. Erzsébet ráadásul kifejezetten rajong a lovassportokért, melyeket fiatalabb korában szívesen is űzött. Nem kell nagy erőfeszítéseket tenni ahhoz, hogy átmozgassuk testünket, akár napi 30 percnyi séta is elég hogy a vérkeringésünk felpezsdüljön.

3. Tartsd szinten a szellemi frissességed!

II. Erzsébet még mindig aktívan részt vesz a szigetország fontos ügyeiben. Az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnöke, Margaret Thatcher így emlékezett vissza: „A miniszterek nagyon komolyan veszik a királynővel történő rendszeres egyeztetéseket… Őfelségének pedig pontos véleménye van mindenről, ami az ország ügyeit illeti.”

Legutóbb a királynő a Google főhadiszállását is meglátogatta, ahol unokájának még egy e-mailt is küldött, tehát minden olyan dolog, ami edzésben tartja a szellemi frissességet (legyen szó puzzle-ről, olvasásról, keresztrejtvényről stb.), foglalkozni kell ahhoz, hogy idős korunkban is vágjon az eszünk.

Élj úgy, mind II. Erzsébet királynő és találj rá a hosszú élet titkára!

4. Tanuld meg kezelni a stresszt!

Természetesen a királynő élete sem teljesen stresszmentes, főleg ha szülői minőségben vizsgáljuk a dolgot. Négy gyereke közül háromnak zátonyra futott a házassága, amit számtalan botrány és pletyka övezett. Ráadásul édesapja elvesztése után hirtelen kellett szembesülnie az uralkodói lét felelősségével: háborúk, konfliktusok tömkelegében kellett a Brit Birodalom fejeként döntéseket hozzni, ami valljuk be nem kis feladat. A politikai teher mellett talán Diana hercegnő halála volt az, ami az egész királyi családot próbára tette.

5. Tartsd kordában a testsúlyodat!

A királynő szerény megjelenése ellenére sosem küzdött a plusz kilókkal. Táplálkozás-szakértők szerint a legjobb, amit az egészségünkért tehetünk az, ha nem dohányzunk – a királynő is füstmentes életet él. Ha nemet mondunk a dohányzásra könnyebben uralni tudjuk a felszaladó kilókat.

6. Táplálkozz egészségesen!

Az angol gasztronómia nem egészen az egészségességéről híres. Az ízletes fogások sajnos telis-tele vannak szénhidrátokkal, zsírokkal, éppen ezért a királyi család étrendjébe már az 50-es években tudatos változásokat eszközöltek. A királyi család szakácsai sokszor készítenek mediterrán típusú ételeket, melyeknek alapja a friss zöldség, fehér húsok és halfélék.

7. Teázz és fogyassz minél több folyadékot!

Az angol teakultúráról már szinte mindenki hallott, a királynő saját maga is szívesen fogyaszt teát. A teák közül is a zöld tea az, amelynek hatásai a legkedvezőbbek a szervezetre. A frissen leforrázott zöld tea levelek tele vannak antioxidánsokkal, melyek felpörgetik az anyagcserét, támogatják a vese egészségét és nyugtatnak a stresszes időszakokban.

8. Alkoholt csak módjával fogyassz!

Kétségtelen, hogy az alkohol a királyi család életében is ugyanolyan szerepet játszik, mint a sajátunkban. Kis adagban akár gyógyszerként is funkcionálhat. Vegyük csak például a vörösbort, melynek „rezveratrol” tartalma csökkenti a vérnyomást, karbantartja a koleszterinszintet, véd a cukorbetegség ellen és csökkenti az ízületi fájdalmakat. A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület.

Élj úgy, mind II. Erzsébet királynő és találj rá a hosszú élet titkára!

9. Tarts házi kedvencet

Erzsébet királynő különösen szereti a kutyákat, legfőképpen a Pembroke Welsh corgi fajtát. Egy, a New York-i Egyetem által készített tanulmány szerint a résztvevő, magas vérnyomással küzdő páciensek 50%-ánál enyhültek a tünetek, miután örökbe fogadtak egy-egy menhelyi kiskutyát. Az állatoktól érkező pozitív energia és szeretet jó hatással van a hormonszintre és a közérzetre.

10. Segíts másokon!

Az önkéntesség és a karitativitás napjainkban kiemelt szereppel bír. Erzsébet királynő is elkötelezett a karitativitás terén, ugyanis több mint 600 szervezet oszlopos tagja. Képtelenség lenne mindazt felsorolni, amit tett a világ jobbá tételéért a hosszú évek alatt, de egy biztos, ha másokon segítesz, azzal magadnak is jót teszel.

11. Higgy valamiben!

Az anglikán egyház gyermekeként Erzsébet királynő rendszeresen részt vesz a szertartásokon. Ráadásul több beszédében is hangot adott hitének, mely szerint életét Isten és Krisztus útjai szerint próbálta mindig is élni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek