HolotropikumElég, ha változatosan étkezünk, vagy szüksége van a szervezetünknek plusz vitaminokra is?

Elég, ha változatosan étkezünk, vagy szüksége van a szervezetünknek plusz vitaminokra is?

Alapvitaminok, melyekre szükségünk van

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nyáron van a legkönnyebb dolgunk, ha a vitaminok beviteléről van szó. Szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök kínálják magukat a piacokon és a boltokban, így csak rajtunk múlik, hogy melyiket vesszük meg. Nagyon mellényúlni nem lehet, hiszen ezek egytől egyig vitaminokban gazdagok. Kérdés azonban, hogy ha változatosan étkezünk a nyári hónapokban, kell-e pótolnunk a vitaminokat vagy a zöldségek és a gyümölcsök fedezik a szervezet szükségleteit?

A vitaminok rendkívül fontosak, s jellemzően úgy is bevisszük őket szervezetünkbe, hogy nem vagyunk tudatában. A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészséges növekedéséhez, így már születésünktől kezdve fontos kísérőnk, és ez felnőttkorban sem változik meg. Az E-vitamin is hasonlóan segít bennünket, a C-vitamin jelentőségét pedig mindenki ismeri. Fontos azonban tudnunk, hogy nem csak és kizárólag a téli időszakban van rá szükségünk – annál is inkább, hogy a csontritkulás esélyeit is csökkenthetjük a szedésével.

A B-vitaminok családja rendkívül sok mindenre hat szervezetünkben, így az izomszövetek építésére, a zsírok lebontására és felhasználására, de az érelmeszesedés ellen is hatékonyak. Ha koleszterinproblémánk van, a helyes táplálkozáson túl A-vitaminnal is segíthetünk szervezetünkön.

Elég a változatos étkezés?

A változatos étkezés rendkívül fontos: azon túl, hogy számunkra is élvezetesebb, ha nem mindig ugyanazt esszük, gondoskodhatunk arról is, hogy hozzájussunk minden olyan fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz, amiből szervezetünk hiányt szenvedhet. Némelyiket naponta pótolnunk kell – ezek elsősorban a vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódóak alapvetően hosszabb időn át tartózkodnak a testükben, így nem kell odafigyelnünk arra, hogy naponta fogyasszuk őket. Mégis elengedhetetlen a rendszeres odafigyelés.

Persze annak is fennállhat a veszélye, hogy túladagoljuk magunkat egyes vitaminokból – ez azonban annyira nem egyszerű. Csupán élelmiszerekkel rendkívül nehéz annyi vitamint bevinni, hogy sok legyen.

Mit vihetünk be élelmiszerekkel?

Különböző élelmiszerekkel számtalan fontos tápanyagot és vitamint bevihetünk a szervezetünkbe. Ha rendszeresen fogyasztunk halféléket, paradicsomot, tojást, tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonát és sárgabarackot, fedezhetjük A-vitamin szükségletünket, amivel a fogaink és csontjaink egészségét biztosítjuk.

D-vitamint leginkább gombafélékben és különböző tejtermékekben találhatunk, de a nyár ideális arra, hogy más forrásból is hozzájussunk, ami nem más, mint a nap! A nyári időszakban csupán 15 perc elegendő hozzá, hogy feltöltsük készleteinket, míg télen két órát kell napon töltenünk ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk. Ha nem bírjuk a meleget, és még ennyi időt sem tudunk a napon tölteni, multivitaminnal is pótolhatjuk a D-vitamint.

Az E-vitamin olaj- és diófélékben van leginkább jelen, amiket nem feltétlenül eszünk napi szinten. Így ebben is segíthet a tablettás vitamin szedése, legyen az E- vagy multivitamin.

Ha sok főzelékfélét fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy fedezzük K-vitamin igényünket. A brokkoli, a babfélék, a kelkáposzta és a spenót különösen bővelkednek ebben a vitaminfajtában.

A C- és B-vitamin-félék vízben oldódnak, ezért korlátlanul fogyaszthatunk belőlük, ugyanis a felesleg az izzadsággal és a vizelettel együtt távozik szervezetünkből. Ha bőséggel fogyasztunk citromot, csipkebogyót és paprikát, bőven el vagyunk látva C-vitaminnal.

A B-vitaminok legfőképp az idegrendszerünkre és anyagcserénk működésére hatnak. Ha sok gabonafélét, állati eredetű ételeket és hüvelyes zöldséget fogyasztunk, sokat teszünk egészségünkért!

Vizsgáljuk magunkat!

Minden ember más, így mindenkinek más igényei vannak. Az mindenképpen általános, hogy mindenkinek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, ám vannak olyanok, akiknek többet kell pótolniuk mindenből. A sportolók olyan terhelésnek vannak kitéve, ami által mindenből többet kell bevinniük – így nemcsak vitaminból, hanem szénhidrátból is, amit a diétázók kifejezetten kerülnek.

A várandós és éppen szoptató nők rengeteg energiát használnak fel gyermekük életben tartására, így több B-vitamin, folsav és C-vitamin is szükségeltetik egészségükhöz. Ezeket természetesen tápanyagokból is lehet pótolni, ám szoptatásnál már a kisbaba emésztésére is kell ügyelni, így ha terhesség során nem, szoptatás alatt érdemes multivitaminnal kiegészíteni az élelmiszerek áldásos hatásait.

Az időseknek és a különböző diétát vagy vegán étrendet követőknek is figyelniük kell arra, hogy koruk, illetőleg életmódjuk milyen plusz vitamint követel meg, ami élelmiszerből nem vagy kevésbé fedezhető.

A vitaminok életünk elengedhetetlen kísérői. Szerencsénkre a természet gondoskodott arról, hogy a zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból, magvakból és állati eredetű ételekből fedezni tudjuk szükségleteinket. Erre azonban nem mindig van lehetőség, de a legtöbb vitamin és ásványi anyag tabletta formájában is hozzáférhető, így nincs kifogás: ne az egészségünkön spóroljunk!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek