HolotropikumEgyszerű vizsgálattal kideríthető, hogy meghalunk-e öt éven belül

Egyszerű vizsgálattal kideríthető, hogy meghalunk-e öt éven belül

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Finn és észt tudósok öt éven át 17 ezer embert vizsgáltak és kiderítették, hogy négy biológiai jellemző alapján jó eséllyel megjósolható, hogy egy látszólag egészséges ember meghal-e öt éven belül. Az eredmény az orvosokat is megdöbbentette, ehhez pedig egy egyszerű vérteszten kívül állítólag semmire nincs szükség.

halal-feny-az-alagut-vegen

A vizsgálat során több mint 100 biomarkert figyeltek 17 ezer személy esetében. Ezalatt 684 ember halt meg a legkülönfélébb betegségekben, például rákban vagy valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben. A tudósok megállapították, hogy mindannyiuk esetében ugyanolyan volt 4 bizonyos biomarker szintje.

A Telegraph cikke szerint a kutatást észt tudósok kezdték, akik 9842 embert vizsgáltak meg, de annyira szkeptikusak voltak a saját eredményeiket illetően, hogy bevontak finn tudósokat is, akik további 7503 embert figyeltek meg. Markus Perola, az Egészségügyi és Népjóléti Intézet professzora elmondta, nem számítottak arra, hogy ők is hasonló eredményre jutnak.

Az eredmények azonban tökéletesen egyezést mutattak. A kutatók elmondták, hogy nem nagyon hittek ebben. Szerintük lenyűgöző, hogy a biomarkerek alapján megjósolható a halandóság. Látszólag egészséges embereket vizsgáltak, de meglepetésükre a biomarkerek kimutatták a felfedezetlen betegségeiket — fogalmazott Perola.

A tudósoknak több mint száz biomarkerből sikerült négyre csökkentei a megfigyelésre érdemes markerek számát, de elmondásuk szerint, a kutatás komoly etikai kérdéseket is felvet. Hisz vajon érdemes-e tudni, hogy mekkora a kockázata annak, hogy öt éven belül meghalunk, ha egyelőre tehetetlenek vagyunk ellene? – tették fel a kérdést a kutatót.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek