KuriózumEgyetlen csípése is végzetes lehet ennek a bogárnak!

Egyetlen csípése is végzetes lehet ennek a bogárnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ennek a kicsi bogárnak egyetlen csípése akár stroke-ot, vagy szívrohamot is okozhat. A bogár csípése olyan fertőző, hogy pár hét leforgása alatt akár tragikus kimenetele is lehet egy banálisnak tűnő dologból.

Egyetlen csípése is végzetes lehet ennek a bogárnak!

A szörnyű fertőzést a csókos poloska nevezetű, Triatóma családjába tartozó bogár okozza. Habár elsőre igencsak cukinak tűnhet a neve miatt, abszolút nem az, hiszen a Chagas-kór terjesztője. Közép- és Dél Amerikában már közel 8 millió embert fertőztek meg a bogarak, de Svájcból, Spanyolországból, Japánból, Franciaországból, Ausztráliából, Olaszországból és az Egyesült Királyságokból is jelentettek a bogár által okozott fertőzéseket.

De hogyan is fertőzhet a csókos poloska?

A Chagas-kór, tulajdonképpen egy parazitafertőzés következménye, melyet a Trypanosoma cruzi nevű protozoa okoz. Ez a fajta parazita a csókos poloska fejrészében található meg, így csípése által könnyedén átjuthat az emberi testbe.

A csókos poloska neve onnan ered, hogy leggyakrabban a szem és a száj környékén csípi meg az embereket, legtöbbször éjszaka, mikor „áldozata” alszik. A harapás révén átkerült parazita pedig a véráramba jutva elindítja a fertőzés kezdeti szakaszát.

Hogyan terjedhet a kór?

Mint említettük leginkább a bogár csípése által, de más módja is van a kór terjedésének. Akár szervátültetés, vagy szülés közben is megfertőződhetnek az emberek. Adott esetben elég egy mosatlan zöldség elfogyasztása is, mely előzőleg érintkezett a bogár ürülékével.

A Chagas-kór tünetei

A kezdeti szakasz tünetei sokáig felismerhetetlenek, fejfájás, láz, izomfájdalmak és fáradtság jelentkezik, ami könnyedén tulajdonítható más hatásoknak is. A csípés helye viszont jól láthatóan megduzzad. Néhány nap után viszont ezek a tünetek elmúlnak. Ezt követi a fertőzés krónikus fázisa, ami a páciensek 30%-nál alakul ki és olyan végzetes problémák jelentkezhetnek, mint a stroke, szívritmuszavar, szívroham.

Kezelése

Jelenleg a Chagas-kórt azol- és nitro-származékokkal kezelik, mely parazita ellenes tulajdonságuk révén a korai illetve az krónikus fázisban is alkalmazható.

Megelőzése

Leginkább a folyton utazó személyek vannak kitéve a csípésveszélynek, főleg ha olyan országokban járnak, ahol köztudottan sok a csókos poloska. A legtöbb, amit a megelőzésért tehetünk az az, hogy ne fogyasszunk mosatlan zöldséget, gyümölcsöt.

A Chagas-kór növekvő probléma Európában is, Magyarországon még nem jelentettek problémát ezzel kapcsolatban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek