Egy új tanulmány kapcsolatot állapított meg a fákhoz való közelség és az antidepresszánsok használata között.

A fizikai egészség elősegítésétől a Földhöz való kapcsolódás megerősítéséig a természetes zöldterületnek számos előnye van. A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerint pedig a mentális egészség javítását is felvehetjük a listára. A tanulmányban egy európai kutatócsoport megállapította, hogy minél több fa szegélyezi a környéken az utcákat, annál kevesebb antidepresszánst írnak fel az ott lakók számára – legalábbis Németországban.

A városi zöldövezetek vizsgálata

A kutatáshoz a tudósok összefüggéseket kerestek az adott területen a fák száma és az előírt antidepresszánsok száma között, hogy megtudják, pozitívan befolyásolja-e a városi zöldövezet a mentális egészséget.

A kutatáshoz egy német város közel 10 000 lakosának adatait mérték fel – összehasonlították az antidepresszánsokról írt receptek számát az adott környéken található fák számával (a különböző fafajtákat is figyelembe vették), és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak, akiknek az otthonuk 100 méteres körzetében több volt a fa, kisebb valószínűséggel írtak fel antidepresszánsokat.

Fontos, hogy ezek a megállapítások különösen igazak voltak az alacsony társadalmi-gazdasági státusú marginalizált csoportokra (akiknél már eleve nagyobb a depresszió kockázata). Ez még inkább alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a zöldövezetek kiterjesztése viszonylag olcsó megoldás lehet, ami hozzájárulhat a közegészségügy állapotának javításához.

Miért olyan előnyös a zöldövezet a mentális egészségre?

A környezeti pszichológus és a tanulmány vezető szerzője, Melissa Marselle szerint a városi fák előnyösségének konkrét mechanizmusai nem teljesen ismertek, de vannak elméletek ezzel kapcsolatban. Korábbi kutatások alapján két elmélet létezik: a fizikai aktivitás és a pszichológiai felépülés összefüggésében.

„A stressz és a figyelemzavar a depresszió kockázati tényezői.” – magyarázza a szakértő. Korábbi kutatások pedig azt találták, hogy a fákra és más növényzetre nyíló kilátás csökkentheti a stresszt. A természet látványa ugyanakkor serkentheti a gondolkodást, és korábbi tanulmányok úgy találták, hogy alacsony társadalmi-gazdasági státusú, szociális lakásokban élő felnőttek, akik otthonukból a közeli fákra láthattak, javulást tapasztaltak a figyelem és az összpontosítás terén.

“Úgy tűnik a faültetés a városokban egyszerű és költséghatékony módja lehet a stresszcsökkentésnek és „segít megszüntetni a gazdasági szempontból különböző társadalmi csoportok közötti egészségügyi egyenlőtlenségek szakadékát” – teszi hozzá Marselle.

A faültetéssel ugyanakkor a bolygónak is jót teszünk, és most, a COVID-19 járvány idején talán minden eddiginél fontosabb, hogy a saját otthonunk kényelméből kilátásunk lehessen a természetre.

A kutatócsoport reméli, hogy tanulmányuk arra ösztönzi majd a helyi vezetőket, hogy több fát ültessenek a lakónegyedekben, ezzel is biztosítva a szociálisan hátrányos helyzetűek egyenlő hozzáférését az egészségügyi előnyökhöz.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.