HolotropikumEgy trauma árnyékában - Posztraumás stressz szindróma

Egy trauma árnyékában – Posztraumás stressz szindróma

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A lelki és mentális egyensúly elengedhetetlen a nyugodt hétköznapokhoz. Azonban elkerülhetetlen, hogy az életünk során időnként kisebb nagyobb stressz helyzetnek legyünk kitéve. Míg a kisebb stressz csak enyhébb nyugtalanságot, feszültséget, ingerlékenységet eredményez addig a váratlan erős stressznek súlyos következményei lehetnek a mentális egészségünkre.

PTSD – a trauma árnya, amely megkeseríti az életet

poszttraumas-stressz-szindromaA poszttraumás stressz szindróma (PTSD) egy jellegzetes kórkép, amely sajátos körülmények között alakul ki. A tünetek megjelenését megelőzi egy olyan életesemény, amely rövid, vagy hosszabb ideig veszélyeztette az illető életét vagy a környezetét. A következő események válthatják ki a tüneteket: természeti katasztrófa, súlyos baleset, harc, erőszakos halál szemtanúi esetén , baleset, terrorizmus, nemi erőszak és más büntettek. Ezek nagy mértékben igénybe veszik a személy pszichéjét.

Hogyan ismerhető fel?

A tünetek a traumás eseményt követő rövid latencia idő után jelentkeznek, pár hét illetve hónap után.

A legjellemzőbb tünet, hogy a beteg a megrázó traumás eseményt ismételten lelkileg újra átéli, ezeket a kényszeres visszaemlékezéseket flashback-nek hívjuk. A flashback jelentkezhet alvás alatt rémálmok formájában, de súlyos esetben éber állapotban is illúziók, vagy akár hallucináció formájában is. Az eseményre emlékeztető bármilyen gondolat, hír, lavinaszerűen heves érzelmi reakciókat vált ki, melyhez gyakran erős vegetatív reakció is társul ( tűrhetetlen szorongás, remegés, halálfélelem, heves szívdobogásérzés).

A poszttraumás stressz reakcióban szenvedő páciensek elzárnak minden olyan külső vagy belső kommunikációs csatornát, amelyek aktiválhatják a trauma élményét . Így elkerülik azokat a helyszíneket, eseményeket, embereket, amelyek a traumára emlékeztetik.Képtelen felidézni önmagában a traumát, így folyamatosan izolálódik. Az elidegenedés élménye lassan az érzelmek elsiváródásához vezetnek, az illető érzelmileg elszíntelenedik, beszűkül, és kialakul egy perspektívátlanság. A lelki sivárság ellenére az idegrendszer viszont folyamatos készenléti állapotban van amelyre impulzivitás, ingerlékenység, ijedősség, koncentrációzavar jellemző. A túlfűtött idegrendszer alvászavarokhoz vezet, és éjszakai ébredésekhez a rémálmok miatt. A tünetek megkeserítik a beteg hétköznapjait.

A PTSD diagnózisának felállítása, illetve a kezelés mindig szakember feladata. Megfelelő kezelés mellett a kimenetel jó, kiváló a terápiás válaszkészség. Nem elegendő a tüneti kezelés, specifikus szakirányú gyógyszeres kezelés ajánlott.

Emellett szükséges pszichológiai terápia is. A tüneteket nagymértékben segíti a kognitív és viselkedésterápia, de a feszültség levezetésére alkalmasak a relaxációs és hipnózison alapuló módszerek is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek