Mindenki kérdezze meg a nagyszüleit, hogy gyerekkorukban voltak-e megverve. Bizonyára ritka az olyan nagymama, nagypapa korú személy, aki a kérdésre nemmel felelne. Régen a gyereknevelés során alkalmazott testi fenyítés szinte teljes mértékben elfogadott volt, a lelki következményekkel meg nem igen számolt senki. A helyzet mifelénk ugyan valamennyire változott, de azért lenne ahová még fejlődni.

Most viszont egy új tanulmány szerint a fizikai erőszak, verés bizony lelki sérülést okozhat a gyerekekben.

A Journal of Family Psychology szaklapban, Dr. Elizabeth Gershoff, a Texas Egyetem pszichológusa arról ír, hogy egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy a kézzel történő elfenekelés során a szülőkben milyen érzelmek fogalmazódnak meg, zajlanak le.

“Kiderült, hogy az elfenekelés során a szülők ösztönösen cselekszenek, nincsenek annak tudatában, hogy a verésnek hosszútávon lessz-e nevelő hatása” – mondta Dr. Gershoff.

A tanulmány arra is rámutat, hogy azok a felnőttek, akiket gyerekkorukban vertek, nagyobb eséllyel válnak érzelmileg labilissá, gyakoribbak körükben a mentális betegségekkel küzdők, valamint az antiszociális viselkedések.

Az UNICEF jelentése szerint a legtöbb országban a gyerekek több mint 70 százaléka lett elfenekelve a múlt hónapban. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a testi fenyítés gyakoriság növeli a későbbiekben a szorongás, a mentális problémák, beilleszkedési gondok előfordulását.

Svédországban 1979-ben tiltották be a testi fenyítést, azaz büntetőjogi következménye lesz, ha egy felnőtt gyereket bántalmaz. Kanadában most készülnek egy hasonló jogszabályt elfogadni, azonban Új-Zélandon egy népszavazáson a lakosság 88 százaléka egyetértett azzal, hogy egy-két pofon elcsattanása még nem jelenti azt, hogy a szülő erőszakot alkalmazna a gyereke fölött.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.