KuriózumEgy szakértő elmagyarázza, hogy az elmúlt évszázadokban miért Kínában jelent meg a...

Egy szakértő elmagyarázza, hogy az elmúlt évszázadokban miért Kínában jelent meg a halálos influenzavírusok legtöbbje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban a bolygó lakosságát egy újabb vírus, a 2019-enCoV, veszélyezteti, mely akár világméretű járvánnyá is kinőheti magát, úgy, hogy ez a vírus szintén Kínából indult, ahonnan még sok más halálos társa az idők folyamán.

Néhány hónappal a Kínában megjelenő koronavírus előtt, Denis Caroll, a US Agency of International Development igazgatója, már utalást tett arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben egy vírus okozta járvány törhet ki Kína területén.

„Nem tudjuk teljes pontossággal behatárolni, hogy hol fogja felütni fejét a járvány, de vannak olyan helyek, amelyekre fokozottan figyelnünk kell, és ezen helyek egyike Kína lesz.” – nyilatkozta Carol a „Világjárvány” című, a Netflix által forgatott dokumentumfilmben. Hozzátette, hogy ez az ázsiai ország a bölcsője valamennyi, az utóbbi fél évszázad során kitörő járványnak.

Az utóbbi évszázad járványainak legtöbbje Kína területéről indult.

1781-1782 között egy influenzajárvány nagyon sok ember halálát okozta Kína területén, különösen az idegenek körében.

Azt tartják, hogy a spanyolnátha (HN1) is, mely 50 és 100 millió ember halálát okozta 1918-ban, szintén Kína északi területéről indult, 1917 novemberében. Ezt, az erre vonatkozó legújabb kutatások is bizonyították.

A következő járvány, a H2N2, mely 1957-ben ütötte fel fejét, szintén innen indult és egy év leforgása alatt 2 millió ember halálát követelte. A Hong Kong-i nátha szintén itt jelent meg, 1968-1970 között, és áldozatainak száma 500.000-1.000.000 közé volt tehető. Ezt követte a SARS járvány 2002-ben, és a madárinfluenza, 2013-ban.

Napjainkban újra egy vírusfajta veszélyezteti a háziszárnyas állományt, melynek gócpontja Kína Hunan tartománya. Itt 4500 szárnyas pusztult el és további 18.000 állatot áldoztak fel a továbbterjedés megakadályozása céljából.

De miért tekinthető Kína a veszélyes vírusok “melegágyának”?

A szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy Kínán kívül, nincsen olyan ország, ahol a népsűrűség ennyire magas lenne, és az emberek kénytelenek együtt élni kis területeken az állataikkal. Ezért, sok olyan vírus, mely normál körülmények között, csak az állatokra lenne veszélyes, az együttélés során átterjed az emberre is,( lásd a koronavírust) veszélyeztetve ezáltal az egészségét.

„Ahogy az emberiség szaporodik, egyre nagyobb az igény az állati eredetű fehérje iránt is. Ezért aztán megfeszített ütemben igyekezünk előállítani az ehhez szükséges állatállományokat. Azonban a kis helyen tenyésztett nagyszámú állomány között, szinte elkerülhetetlen a veszélyes vírusok gyors elterjedése.” – magyarázza Carol, a “Világjárvány” című dokumentumfilmben.

A Kínai Huber tartomány egészségügyi illetékeseinek jelentése szerint, vasárnap 56 személy halálozott el a koronavírus okozta fertőzésben, így az áldozatok száma 361-re nőtt – tájékoztat a CNN.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek