HolotropikumAlternatív gyógyászatEgy kevésbé ismert gyógynövény, amely segít az allergia elleni küzdelemben

Egy kevésbé ismert gyógynövény, amely segít az allergia elleni küzdelemben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Itt a tavasz, sajnos ez nem túl jó hír az allergiások számára, hiszen a pollenszezon sokak életét megkeseríti.

Fotó: gardenology.org
Fotó: gardenology.org

Könnyes szemek, hangos, véget nem érő tüsszentések, köhögése, fülviszketés. Az anyatermészetben viszont találhatunk olyan gyógynövényt, amely éppen az allergiás tüneteken tud segíteni, ilyen például a fekete díszcsalán.

A fekete díszcsalán a menták családjába tartozik, Délkelet-Ázsiában van az őshazája. Szinte bárhol megterem, ahol a talaj megfelelően nedves és sok napfényhez is hozzájuthat. A növényből vett kivonat hatásosan enyhíti a köhögést, a szem- és bőrirritációt, az eldugult orrot, vagy éppen az asztmás tüneteket. A csalánban lévő rozmaringsavnak köszönhetően segít például az allergiás gyulladások kezelésében is.

Japán kutatóknak azt is sikerült kideríteniük, hogy a fekete díszcsalánban található hatóanyagok hatásosabbak, mint a közismert allergiagyógyszerek.

Az asztma okozta allergiarohamot is megfelelően kordában lehet tartani a gyógynövényből készített olajjal. Szaktanulmányokban pedig arra is rávilágítanak, hogy az allergia okozta bőrkiütéseket is lehet kezelni a csalánból készült főzettel. Mi több, még antidepresszáns is, hiszen az olajtartalma serkenti a szerotonin nevű örömhormon képződését az agyban.

Érdemes tehát a fekete díszcsalánból készült termékeket kipróbálni, ha a pollenszezon miatt nehézzé válnak a mindennapok, de előtte ajánlott a családorvossal is konzultálni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek