Ha naponta elfogyasztasz egy-két pohár bort, legalább olyan hatékonyan veszed fel a harcot a csontritkulás ellen, mintha erre való gyógyszert szednél – állapították meg a kutatók. Egy globális felmérés eredményeképpen ugyanis kiderítették, a menopauzát követően a mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással van a nők csontozatára.

Fotó: Tim Patterson

Mi több, ugyanazon kutatók ugyanazon felmérése által az is bebizonyosodott, a teljesen alkoholmentes életmód árt a csontok ellenállóképességének, azaz növeli az oszteoporózis kialakulásának veszélyét a nők körében.

Több ezer nő használ naponta speciális gyógyszereket, készítményeket a csontok épségének a megőrzésére. Viszont sokkal egészségesebb lenne, ha napirenden bort fogyasztanának, ugyanis az orvosságoknak számos mellékhatásuk is van, amit az alkohollal el lehet kerülni – tanácsolják a szakértők.

Mindezt azonban azzal a feltétellel, ha mérsékelten kortyolgatnak a hölgyek – lehetőleg bort. Az Alkoholkutatás Nemzetközi Tudományos Fórumának tudósai rámutattak, azon nők esetében, akik naponta 19 grammnyi alkoholt fogyasztottak (vagyis 2 pohárnyi szeszes italt), sokkal erősebb csontozattal rendelkeztek, mint azok a nők, akik mellőzték az alkoholt.

Hogy megerősítsék álláspontjukat, a kutatók arra kérték az alanyokat, egy ideig többé ne fogyasszanak alkoholt. Ennek következtében megállapították, a hölgyek csontjai már nem regenerálódnak olyan mértékben, mint azelőtt.

Sarah Leyland, az Angliai Országos Csontritkulás-Egyesület tagja úgy nyilatkozott, valóban jó hatással bír az alkohol a csontokra, de vigyázni kell! Ugyanis ha két pohárnál többet fogyasztunk belőle, csontjaink már nem erősebbek, hanem annál inkább hajlamosak lesznek a törésre – figyelmeztetett a szakértő.

Úgy tűnik, az alkohol kiegyenlíti a friss csontozat kialakulása és a régi csont lebomlása közötti egyensúlyt. Az oszteoporózis éppen amiatt lép fel, hogy a két folyamat közötti egyensúly felborul.

Ezzel kapcsolatban, a tudósoknak még csak annyit kell megállapítaniuk, mennyi az ajánlott pontos alkoholmennyiség, amely nincs káros hatással azon személyekre, akik már csontritkulásban szenvednek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.