HolotropikumEgy-két pohár bor naponta, a csontritkulás ellen

Egy-két pohár bor naponta, a csontritkulás ellen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha naponta elfogyasztasz egy-két pohár bort, legalább olyan hatékonyan veszed fel a harcot a csontritkulás ellen, mintha erre való gyógyszert szednél – állapították meg a kutatók. Egy globális felmérés eredményeképpen ugyanis kiderítették, a menopauzát követően a mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással van a nők csontozatára.

Fotó: Tim Patterson

Mi több, ugyanazon kutatók ugyanazon felmérése által az is bebizonyosodott, a teljesen alkoholmentes életmód árt a csontok ellenállóképességének, azaz növeli az oszteoporózis kialakulásának veszélyét a nők körében.

Több ezer nő használ naponta speciális gyógyszereket, készítményeket a csontok épségének a megőrzésére. Viszont sokkal egészségesebb lenne, ha napirenden bort fogyasztanának, ugyanis az orvosságoknak számos mellékhatásuk is van, amit az alkohollal el lehet kerülni – tanácsolják a szakértők.

Mindezt azonban azzal a feltétellel, ha mérsékelten kortyolgatnak a hölgyek – lehetőleg bort. Az Alkoholkutatás Nemzetközi Tudományos Fórumának tudósai rámutattak, azon nők esetében, akik naponta 19 grammnyi alkoholt fogyasztottak (vagyis 2 pohárnyi szeszes italt), sokkal erősebb csontozattal rendelkeztek, mint azok a nők, akik mellőzték az alkoholt.

Hogy megerősítsék álláspontjukat, a kutatók arra kérték az alanyokat, egy ideig többé ne fogyasszanak alkoholt. Ennek következtében megállapították, a hölgyek csontjai már nem regenerálódnak olyan mértékben, mint azelőtt.

Sarah Leyland, az Angliai Országos Csontritkulás-Egyesület tagja úgy nyilatkozott, valóban jó hatással bír az alkohol a csontokra, de vigyázni kell! Ugyanis ha két pohárnál többet fogyasztunk belőle, csontjaink már nem erősebbek, hanem annál inkább hajlamosak lesznek a törésre – figyelmeztetett a szakértő.

Úgy tűnik, az alkohol kiegyenlíti a friss csontozat kialakulása és a régi csont lebomlása közötti egyensúlyt. Az oszteoporózis éppen amiatt lép fel, hogy a két folyamat közötti egyensúly felborul.

Ezzel kapcsolatban, a tudósoknak még csak annyit kell megállapítaniuk, mennyi az ajánlott pontos alkoholmennyiség, amely nincs káros hatással azon személyekre, akik már csontritkulásban szenvednek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek