KoktélEgy elektromos autó volt az első szárazföldi jármű, amely meghaladta a 100...

Egy elektromos autó volt az első szárazföldi jármű, amely meghaladta a 100 km/h sebességet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Képzeljünk el egy torpedóhoz hasonló, majdnem 4 méter hosszú fémhengert négy keréken, utastér nélkül, és a sofőr, mint egy lovas, ennek a tetején ül, biztonsági öv nélkül, és 100 km/h sebességgel száguld az úton.

Ez volt a La Jamais Contente, vagyis Az Örök Elégedetlen nevű elektromos autó, a világ első szárazföldi járműve, ami meghaladta a 100 km/h sebességet. A rekordot a merész belga mérnök, Camille Jenatzy állította fel.

Több mint egy évszázaddal ezelőtt az autóipart az elektromos járművek uralták. Abban az időben sokkal több elektromos járműveket gyártó cég létezett, mint manapság. Persze ezek a modellek még nagyon messze álltak a mai elektromos autóktól.

Elektromos autókkal már a 19. század első felében is kísérleteztek, de az újratölthető akkumulátorok csak 1859-ben tették lehetővé az elektromos áram tárolását a járműben, és ezáltal ezek az autók praktikus közlekedési eszközökké váltak.

Az első elektromos személygépjárművet Párizs egyik utcáján tesztelték 1881 áprilisában, a tervezője egy francia mérnök, Gustave Trouvé volt. Az évtized végére az elektromos autók már szárazföldi sebességi rekordokat döntöttek.

A La Jamais Contente tervezője, Camille Jenatzy, egy gazdag gumitermékek gyártásával foglalkozó belga vállalkozó fia volt, és ő volt az egyik első autórajongó, akinek gyárában számos kezdetleges elektromos autó és teherautó készült.

Jenatzy egy másik autógyártó, Jeantaud cégével versengett, a versenyek célja az volt, hogy felkeltség a közönség érdeklődését, és eldőljön, kié a leggyorsabb autó. A két rivális versenyek egész sorozatában vet részt, és fokozatosan egyre magasabbra emelték a lécet: 63 km/h-ról 93 km/h-ra növekedett a rekord.

A „kegyelemdöfést” végül a Jenatzy tervezte torpedó formájú jármű adta meg, amely egy partinium nevű ötvözetből – alumínium, volfrám és magnézium ötvözete – készült. Két 25 kW-os Posel-Vinay motorral rendelkezett, amelyek 200 V feszültséggel működtek és körülbelül 68 lóerővel hajtották a kerekeket.

Egy elektromos autó volt az első szárazföldi jármű, amely meghaladta a 100 km/h sebességet
A La Jamais Contente (Az Örök Elégedetlen) feldíszítve, miután megdöntötte a 100 km/h sebességi rekordot

Jenatzy meghaladta a 100 km/h sebességet, elérve a 105,8 km/h végsebességet, és megdöntve a rekordot, amit Gaston de Chasseloup-Laubat gróf alig 2 hónappal korábban állított fel (92,7 km/h).

Amikor arra kérték, hogy írja le, hogy érezte magát vezetés közben, Jenatzy azt mondta:

„Olyan érzés, mintha az autó, amiben utazol, felemelkedne a földről, és úgy haladna előre, mint egy lövedék. Ami a sofőrt illeti, teste és nyaka izomzata merevvé válik a légnyomással szembeni ellenállás miatt, a tekintete körülbelül 200 méterre egyenesen előre szegeződik, az érzékei kiélesednek.”

Jenatzy rekordját csak 3 év múlva döntötték meg. A La Jamais Contente elektromos autó másolata ma a franciaországi Compiègne település autómúzeumban tekinthető meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek