KuriózumEgy egyszerű pénzügyi teszt, amin sokan elbuktak! Te vajon átmennél?

Egy egyszerű pénzügyi teszt, amin sokan elbuktak! Te vajon átmennél?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy sima pénzügyi teszt óriási fejtőrést okozott az oroszoknak, románoknak, amerikaiaknak, de a nyugat-európaiak sem sokkal okosabbak. Kijelenthetjük, hogy a legtöbb embernek, még a diplomásoknak is, sok esetben halvány lila gőzük sincs a pénzügyekhez, mondhatni szinte teljesen analfabéták.

gondolkodas

Amennyiben rendelkezel bankkártyával, használod is, utalsz át pénzeket, akkor biztosan tudod a helyes választ az alábbi kérdésekre. Ez azért lenne fontos, mert csak így kezelheted sikerrel a pénzügyeidet, így leszel képes spórolni, illetve takarékoskodni, félretenni nyugdíjas éveidre, vagy esetleg egy jövedelmező befektetést is sikerül nyélbe ütni.

Íme a kérdések

1. Tegyük fel, hogy egy megtakarítási számlán van 100 dollár, amelynek éves kamata 2 százalék. Mennyi pénz lesz a számlán 5 év múlva?
A.) több mint 102 dollár
B.) pontosan 102 dollár
C.) kevesebb mint 102 dollár

2. Most képzeld el, hogy a megtakarítási számládon az évi kamat 1 százalék, de az infláció mértéke 2 százalék. A kérdés az, hogy egy év múlva mennyit tudsz vásárolni abból az összegből.
A.) többet, mint ma
B.) ugyanannyit
C.) kevesebbet, mint ma

3. Igaz, vagy hamis? Ha részvényt vásárolunk egy cégben, akkor az általában nagyobb profittal eredményez, mint a befektetési alap esetében.

Ezt már olvastad? Te tudod a választ? A matematikai példa, amelyre a legtöbben nem tudják a választ!

Még mielőtt választ adnál, nézzük meg, hogy mely országokra jellemző a leginkább a pénzügyi analfabetizmus, ahol simán megbuktak a fenti teszten. Olyan gazdaságilag fejlett országokban nem tudtak helyesen válaszolni a kérdésekre, mint Németországban, Hollandiában, Svájcba, Svédországban, Japánban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában, vagy éppen Új-Zélandon.

A legrosszabb eredmények Romániában, Oroszországban születtek. Az Egyesült Államokban a diplomával rendelkezők 55,7 százaléka legalább egy kérdésre rossz választ adott, a középfokú végzettséggel rendelkezők pedig 81 százaléka rontotta valamelyik válasznál.

A következtetés tehát az, hogy a szegényebb emberek, mivel tudásszintjük is alacsonyabb, nem tudnak megbirkózni a pénzügyi feladványokkal. Ez pedig azért kockázatos, mert ezek a személyek könnyebben eladósodhatnak, mivel nincsenek tisztában a pénzügyi világ működésével, szabályaival, ezért sokan nyugdíjas korukban nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerülnek.

Itt vannak a helyes válaszok: A, C, hamis.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek