BlogEgy bölcs tanár üzenete a fiataloknak: „Nem igaz, hogy nem vagytok jók...

Egy bölcs tanár üzenete a fiataloknak: „Nem igaz, hogy nem vagytok jók semmire”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mai fiatalokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy sikeresek legyenek egy állandóan versengő és gyorsan változó világban. Ugyanakkor sokszor nem kapják meg a megfelelő támogatást a felnőttektől, a tanáraikat is beleértve, és ehelyett gyakran azt ismételgetik nekik, hogy „semmire sem jók”.

Ennek e negatív megbélyegzésnek pedig komoly hatása lehet az önbizalmukra és az önbecsülésükre, és végül elhiszik, hogy esélyük sincs sikeresnek lenni, és változást előidézni a világban.

Egy tanár, aki aggasztónak találja ezt a helyzetet, éppen ezért megfogalmazott egy nyílt levelet a mai fiatalok számára, amiben arra biztatja őket, hogy hagyják figyelmen kívül a negatív megjegyzéseket, fedezzék fel saját képességeiket, és fejlesszék azokat, mert a kezükben van az erő, amivel megváltoztathatják a világot.

„Kedves fiatalok!

Mélységes aggodalommal és félelemmel szólok most hozzátok. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárként radikális változásra lettem figyelmes a mai fiatalok viselkedésében és a tanuláshoz, személyes fejlődéshez való hozzáállásában. Szomorúan állapítom meg, hogy ezeknek a változásoknak a nagy része negatív, ez pedig a saját képességeikbe vetett bizalom hiányához, valamint az oktatással és az élettel szembeni általános apátiához vezet.

Bár ezek közül a változások közül soknak szociális és gazdasági tényezők az okai, amik egyre bonyolultabb helyzetet teremtenek, van egy másik tényező is, ami közvetlen hatással van a fiatalok önbizalmára és teljesítményére. Ez pedig a következő kijelentés: „Nem vagytok jók semmire.”

Ez olyan üzenet, amit az idősebb generációk már régóta közvetítenek a fiatalabbak felé, de manapság minden korábbinál erőteljesebbnek és elterjedtebbnek tűnik.

Ez az üzenet káros és téves. Káros, mert aláássa a fiatalok bizalmát a saját képességeikben, és téves, mert a világon semmi alapja nincs. Éppen ellenkezőleg, a mai fiatalok informáltabbak és műveltebbek, mint az előző generációk tagjai valaha voltak. Elképesztő dolgokra képesek, és jelentős változásokat hozhatnak a világban. De ahhoz, hogy ez így legyen, hinniük kell önmagukban és a fejlődésre való képességükben.

Éppen ezért szeretnék megfogalmazni egy nyilatkozatot: Nem igaz, hogy nem vagytok jók semmire. Bármit elérhettek, amit csak akartok, azzal a feltétellel, hogy hisztek önmagatokban, és elszánjátok magatokat a tanulásra és a fejlődésre.

Ne hasonlítsátok magatokat másokhoz. Mindenkinek megvan a saját útja és a saját képességei. Nem csak egyetlen „helyes” út vezet a siker és a boldogság felé. Koncentráljatok önmagatok fejlesztésére, ne arra, hogy mit csinálnak mások. Tanuljatok a hibáitokból, és tekintsetek rájuk fejlődési lehetőségekként.

Ne féljetek hibázni. A tévedések elkerülhetetlenek az életben. Nincs egyetlen olyan ember sem a világon, aki ne követett volna el hibákat. Ne féljetek új dolgokat kipróbálni, és kihívások elé állítani magatokat.

Ne becsüljétek alá az oktatás erejét. A tanulás nemcsak egy diploma megszerzéséről szól. A képességeitek és tudásotok fejlesztéséről szól, amik hozzásegítenek, hogy megváltoztassátok a világot. Ne hagyjatok fel a tanulással az iskola, az egyetem elvégzése után.

Ne becsüljétek alá a belső értékek és az etika fontosságát. Egy olyan világban, ahol a hangsúly az anyagi sikeren van, az igazi értékekről és az etikusságról gyakran megfeledkeznek. Pedig ezek a dolgok alapvetően fontosak egy teljes élethez és egy egészséges társadalomhoz. Légy becsületes, és mutass jóindulatot és együttérzést mások irányában.

Ne becsüljétek alá a saját képességeteket. Lehetséges, hogy úgy tűnik, jelentéktelenek vagytok a tömegben, és nem tudtok hatással lenni a környező világra. De mindenki képes változtatni, még a legkisebb cselekedetekkel is. Légy aktív, és vedd ki a részed a közösség valamint a világ problémáinak megoldásából.

Kedves fiatalok, megvan bennetek a képesség, hogy jelentős változást hozzatok a világba. Ne hagyjátok, hogy a „nem vagytok jók semmire” káros üzenete az utatokba álljon. Bízzatok magatokban és abban, hogy képesek vagytok fejlődni.

Fejlesszétek magatokat, és küzdjetek azért, ami helyes és értékes. Együtt jobb hellyé tehetjük a világot mindenki számára.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek