KuriózumEgy afrikai fiatal férfi lett "A világ legjobb tanára", nyereménye 1 millió...

Egy afrikai fiatal férfi lett “A világ legjobb tanára”, nyereménye 1 millió dollár

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Filantropikum.com hírlevelére!

A Global Teacher Prize azért jött létre, hogy minden évben megkeresse és jutalmazza a “A világ legjobb tanárát”, a győztes pedig 1 millió dollárral lesz gazdagabb.

A támogató alapítványt 2015-ben hozta létre a Varkey család, akik olyan indiaiak, akik 1950-ben emigráltak az Egyesült Arab Emírségekbe, ami annak idején brit fennhatóság alatt állt. A család tagjai úgy gazdagodtak meg, hogy magániskolákat hoztak létre.

2019-ben a versenyre 179 országból érkezett több mint 10 ezer pályázó. A döntőbe indiai, ausztráliai, amerikai, kenyai, holland, brazil, japán, argentin, brit és grúz tanárok jutottak.

A legjobbak közül is a legjobbnak egy fizika és matematikatanár bizonyult Kenyából. Peter Tabichi egy olyan faluban tanít, ahol a legtöbb tanuló siket. Ennek ellenére diákjai több nemzetközi versenyen is részt vettek, sikeresen, ez pedig a zsűri figyelmét is felkeltette.

A díjátadó ünnepségre Dubaiban került sor, a győztest Hugh Jackman színész jelentette be.

Peter iskolájában egy tanár jut 58 diákra, egy számítógépet használnak, sokan kilométereket gyalogolnak, hogy eljussanak az iskolába. A legtöbb gyerek szegény családból származik, vagy árva. Az iskolát senki nem támogatja, így Peter a fizetése 80%-át a tanulókra költi.

“Ez a győzelem nem az én érdemem: a fiatalok elméjének eredményét mutatja meg. Azért vagyok itt, hogy a tanulóim sikerét ünnepeljem. Ez a nyeremény egy lehetőséget ad számukra. Azt jelenti, hogy nincsenek korlátok.” – mondta Peter a díj átvételekor.

A tanár szerint nagyon fontos, hogy a diákjai saját fantáziával rendelkezzenek és képesek legyenek független döntéseket hozni.

“A kreativitás nagyon fontos, főleg a nehéz helyzetekben és akkor, amikor az erőforrások korlátozottak.” – fejtette ki Peter.

A nyereményt Peter számítógépek vásárlására költi majd, de tervei között szerepel egy tudományos laboratórium felállítása is, ugyanakkor tervbe vette, hogy megtanítsa a gyerekeknek, hogy hogyan neveljenek olyan kultúrákat, amelyek rezisztensek a szárazságra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek