Egy 16 éves lány 3 bögre zöld teát ivott meg mindennap, mert fogyni szeretett volna, de hirtelen megbetegedett. Az orvosok is nagyon meglepődtek, mikor kiderült, mi okozza a rosszulléteket!

zold-tea

Egy 16 éves brit középiskolás lánynál, egyik napról a másikre, hirtelen fej- és gyomorfájások jelentkeztek, de émelygéstől, hányingertől, csömörtől is szenvedett. Elment kivizsgálásra, ahol húgyúti fertőzést állapítottak meg nála, és antibiotikumos kezelést írtak ki. A gyógyszerek nem hatottak, és még a tünetek is erősebbé váltak. Újabb vizsgálatokat végeztek, és megállapították, hogy a lány sárgaságos.

Később az orvosok nem értették, hogy mi okozhatja ezt, mivel kiderült, hogy a lány nem kaphatta el senkitől a betegséget, hiszen a környezetében senkit sem kezeltek sárgasággal. Egy alapos kikérdezést követően fény derült arra, hogy a fiatal lány kínai zöld teát kezdett el inni, azért hogy karcsúbb legyen. A teafüvet online vásárolta, és naponta 3 csészével ivott belőle, ahogy azt a használati utasításban előírták.

Az orvosok megtiltották, hogy folytassa a teázgatást, és bekérték a termék csomagolását is, hogy megnézzék, mit is tartalmaz a teakeverék. Kiderült, hogy a teafűben megtalálható a „camellia sinensis” nevű örökzöld növény is, ami, főként a nőknél, sárgaságot okoz. A fiatal lányt később kiengedték a kórházból, viszont 2 hónapba telt, amíg a mája teljesen helyrejött.

Az orvosok óvva intenek mindenkit, mert a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztása májproblémákhoz vezethet, így csak kis mennyiségben megengedett a teázás.

A hepatitis vírus által okozott májgyulladás tünetei viszonylag enyhék: láz, rossz közérzet, besárgulás, étvágytalanság, ízületi- és izomfájdalmak, fejfájás jelentkezhet. Ha ezek a tünetek 1-2 napnál tovább tartanak, forduljunk orvoshoz.

Egyes hepatitis vírusok szinte semmilyen tünetet nem okoznak, és még a májban sem tesznek jelentős kárt, amely úgy jön helyre, hogy észre sem vesszük. Más vírusok viszont akár májcirózist, vagy májrákot is okozhatnak, ami végzetes is lehet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.