HolotropikumEgészségünk megőrzése érdekében hallgassunk minél több zenét!

Egészségünk megőrzése érdekében hallgassunk minél több zenét!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Régen bizonyítást nyert, hogy a zene hatással van az ember lelkiállapotára, megváltoztathatja az agyhullámok frekvenciáját, segíti a növények harmonikusabb növekedését. Lássuk, milyen hatásai vannak a zenének az emberi egészségre, hogyan reagál az agyunk a zene általi stimulációra.

Fotó: Kashirin Nickolai
Fotó: Kashirin Nickolai

A zene képes módosítani a lelkiállapotot

A zeneterápia különösen hasznos például az idő érzékelésének kérdésében. Ahelyett ugyanis, hogy azon aggodalmaskodnánk, nincs időnk semmire, nem tudjuk időben elvégezni a feladatainkat, a zene jótékonyan hat az időérzékelésért felelős agyféltekére. Zenehallgatás közben ezért nem úgy fogjuk érezni, hogy elveszítettünk öt órát, hanem számunkra kedves emlékeket idézünk fel, amelyek különböző időtöltésekhez kapcsolódnak.

A zenét el is lehet képzelni

Ha el szeretnénk űzni a stresszt, nyugalmi állapotba szeretnénk kerülni, szintén a zene az egyik megoldás, ám nem feltétlenül szükséges hallgatni. A legújabb kutatások szerint elég, ha felidézzük a kedvenc dalunkat, szemünket lehunyva egy koncerten képzeljük magunkat, vagy akár új dallamokat találunk ki, az agyunk ugyanúgy reagál, mintha zenét hallgatnánk. A zene hatására ugyanis a két agyfélteke aktívabban működik.

Szinesztézia és zene: a szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít. Ez a zene esetében is fennáll. A zeneterápiában ez a zenével történő tudatállapot-változás. Az ún. zenei indukcióval létrejött tudatállapot-változás magába foglalja a kedélyállapot, a szociális aktivitás változását, a páciens saját érzelmeinek jobb megértését, a nem tudatosult lelki tartalmak megélését és feldolgozását. A harmonikus zene előnyösen befolyásolja az immunrendszert, jótékony hatással van a szívre, javul a perctérfogat, a légzés mélyül, az agyban az alfa állapothoz közeledik a EEG aktivitása.

Zene, kreativitás és gyors tanulás

Zenehallgatás közben az alfa hullámok a kreativitást, míg a theta hullámok a gyors tanulást ösztönzik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek