Nyílt titok már évek óta, hogy Erdélyben a Kárpátok erdeit kíméletlenül, hektárszámra tizedelik felelőtlen, pénzéhes emberek. Ennek magas ára van, hiszen átalakul a helyi ökoszisztéma, és élhetetlenné válik sok állatfaj számára. Többek között a medvék élettere is vissza lett szorítva és arra lettek kényszerítve, hogy elhagyják természetes élőhelyüket. Sajnálatos módon ezen medvék sorsa megpecsételődik és senki sem vállal felelősséget azért, hogy ezen állatokat új élőhelyre telepítsék.

Megközelítően még 5-6000 barna medve él Románia erdeiben
Megközelítően még 5-6000 barna medve él Románia erdeiben

Gyakorta látni azt Székelyföld és Erdély egyes részein, hogy a medvék kukáznak és ember lakta települések közelében keresnek élelmet. Brassó, Tusnád, Gyergyó környéke és Szeben gyakorta van tele ehhez hasonló hírekkel. Azonban a héten történt események megrázóak és mindannyiunk számára sok kérdőjelet ébresztenek annak kapcsán, hogy meddig mehet el az ember abban, hogy nem tiszteli a természetet és az életet.

Október 12-én egy román sajtó nem kevés pánik keltő és szenzációt hajhászó írással sokkolta Szeben lakóit, miszerint egy nagy méretű medve szabadon garázdálkodik a város központjában. Több mint ötven embert mozgósítottak, többek között rendőröket és csendőröket, hiszen a hír arról szólt, hogy ez a veszélyes állat kerítéseket rombolt le és behatolt az emberek udvaraira.

Amint utólag kiderült a “veszélyes fenevadat” nem sikerült altató lövedékkel sem ártalmatlanná tenni, így beszorítva egy betonfal mellé, amelyen keresztül már nem tudott tovább menekülni, kivégezték. A Facebookon és a nyilvános portálokon óriási port kavart a hír, hiszen valójában a ” fenevad” egy kisebb medvebocs volt, amely riadtan próbált menekülni és senkit sem bántott.

Egy dolog biztos. A környezet-, és állatvédők, valamint az élet iránt alázattal lévők lesújtónak, embertelennek, méltatlannak és bűnténynek tartják a történteket. Klaus Ioannis román államfő, Szeben város volt polgármestere szintén megdöbbenve nyilatkozott és az eset jogi kivizsgálását rendelte el. A Román hatóságok által kivégzett medvének a hírét nemzetközi hírcsatornák is átvették: Fox News, New Zealand Herald, Le Dauphine.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.