KuriózumDr. Máté Gábor szerint az elfojtott érzéseink és traumáink betegítenek meg bennünket

Dr. Máté Gábor szerint az elfojtott érzéseink és traumáink betegítenek meg bennünket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Máté Gábor, magyar származású kanadai orvos, író, aki többek között a függőségek kutatásával és kezelésével foglalkozik, úgy gondolja, hogy az elme, a tudat, a lélek egészsége nem választható el a test egészségétől. Könyveinek visszatérő témája a gyermekkor hatása az ember testi-lelki egészségének alakulására neurológiai és pszichológiai mechanizmusokon keresztül.

Legújabb, Normális vagy – Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve nemrég jelent meg, és a világhírű orvos arra világít rá benne, hogy mivel a test és a lélek elválaszthatatlanok egymástól, a betegségek kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszanak a gyerekkori traumák, mint a rossz gének.

„Minden idők legegészségmániásabb társadalmában nincs minden jól” – írja Dr. Máté Gábor legújabb könyve bevezetőjében. Elmondja, hogy miközben a nyugati világ büszke a modern egészségügyi szolgáltatásaira, egyre több a krónikus beteg, és romlik a népesség általános egészségi állapota.

Az orvos szerint ez azért van, mert mindaz, amit normálisnak gondolunk, az egyáltalán nem normális az egészségünk szempontjából. Szerinte figyelmen kívül hagyjuk a traumák és a stressz ártalmas hatásait, illetve a modern élettel járó összes olyan feszültséget, amely rátelepszik a testünkre és a lelkünkre, és végső soron árt az egészségünknek.

Mindenkit érnek traumák, kivétel nélkül, de a világhírű orvos szerint fontos, hogy a szülők időben feldolgozzák a traumáikat és ne adják azt tovább gyermekeiknek. Azt is beismerte, hogy ő maga is elkövette azt a hibát, hogy a saját feldolgozatlan traumái miatt fájdalmat okozott a gyerekeinek.

Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a második világháború alatt eltűnt, édesapját munkatáborba deportálták. Családjával 1956-ban vándoroltak ki Kanadába. Ezeket a gyerekkorban elszenvedett traumákat saját bevallása szerint sokáig hordozta magában, és ez hatással volt az életére. Azt mondja, munkamániás volt, és nem foglalkozott a gyerekeivel, és ez mindaddig így is maradt, amíg nem sikerült feldolgoznia az őt ért traumákat.

„Ha a gyerek nem tudja megosztani a traumáját, akkor elfelejti, de az nem múlik el nyomtalanul és hatással van egész életünkre. Ezért újra fel kell fedezni és megoldani azt” – mondta Dr. Máté Gábor az RTL Reggeli című műsorának, amikor nemrég Magyarországon is bemutatta legújabb könyvét.

Ugyanakkor arról is beszél, hogy a fogyasztói társadalom is megbetegíti az embereket, fizikai és lelki értelemben egyaránt. Szerinte a gazdaságunk a hamis szükségleteink kielégítésén alapul, mivel a valódiakat nem tudtuk kielégíteni, közben pedig óriási mértékű stressz is ér bennünket. Vagyis lényegében saját magunk okozunk szenvedést önmagunknak és másoknak, és közben úgy viselkedünk, mintha mindez normális volna, pedig egyáltalán nem az.

Véleménye szerint az egyetlen megoldás, ha végre belátjuk, a test és a lélek egyetlen szétszakíthatatlan egység, ahogy azt már Szókratész is megmondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek