HolotropikumDiéta utáni hízás? Nem feltétlenül a te hibád!

Diéta utáni hízás? Nem feltétlenül a te hibád!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Diétázol, és a leadott kilók sorra visszajönnek? Ezt nevezik a tudósok jojó effektusnak, és már az okára is fényt derítettek!

A folyamatos fogyni akarás, majd ezt követő hízás. Nagy célok, ambíció, de az eredmény folyton elmarad hosszútávon. Új kutatások szerint erre genetikailag is hajlamosak lehetünk, de hamarosan egy egyszerű vértesztből is megállapítható lesz.

Ismerős lehet a helyzet, amikor is a kőkemény diéta után kamatostól jönnek vissza a kikoplalt kilók, és ez enyhén szólva kellemetlen. A megnyugtató az (némileg), hogy ez nem belső motiváltság, vagy a diéta helytelen betartása miatt következik be, hanem genetikailag kódolt, tehát nem tehetünk róla – max. ellene, több mozgással.

A kutatás módszertana

Nyolc hónapig vizsgálták 91 fogyókúrázó ember vérét. A csoport fele sikeresen megtartotta súlyát a fogyókúra után, fele viszont nem tudta hosszútávon megőrizni. A vérvizsgálatok alapján kiderült, hogy azok, akik meg tudják tartani súlyukat, bizonyos enzimeik szintje magasabb, így sikeresebb anyagcserével rendelkeznek.

Önmagában ugyan biztató az eredmény, de tulajdonképpeni megoldás még koránt sincs meg. Csupán ködös találgatások vannak, hogy melyik enzim szintjének növekedése segíti elő a testsúly megtartását hosszútávon, de az ezirányú vizsgálódások előbb-utóbb eredménnyel szolgálnak, és megkönnyítik a jojó effektusban szenvedők dolgát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek