KuriózumDémonok és bukott angyalok – a gonoszság szimbólumai

Démonok és bukott angyalok – a gonoszság szimbólumai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ott vannak szerte a világban, minden emberi fejben, minden kultúrában, minden városban és településen. Az ember öntudatra ébredése óta megkülönbözteti a rosszat a jótól, és mindezt szimbólumokkal kapcsolja össze.

Lucifer

Ezek a mítoszok gyakran emberi alakot is kapnak, és olyan időkről mesélnek, amikor ezek a lények együtt éltek az emberekkel. Vajon tényleg léteztek, vagy csak a gonoszság egyöntetű jelképei? Lássuk a gonoszság legismertebb figuráit!
Baál

A nyugat sémi népeknél és a kánaánita területeken „létező” istenség. Nevének jelentése úr, uralkodó. A termékenység és vihar istenét tisztelhetjük benne, de a történelem folyamán több funkciót is ráaggattak. Kezdetén a görög Zeusszal azonosították, majd a római Jupiterrel, később, a kereszténység korában már, mint gonosz démon jelenik meg, és pokoli teremtmények seregének parancsol.

Belzebub
Nevéből eredően Belzebub valószínűleg nem egy külön lény, hanem Baál-zebub, vagyis a „legyek ura”. Mint Baál, idővel ő is külön funkciót kapott, és a kereszténységben már mint bukott angyal jelenik meg, mint a halál hercege. Belzebub légy alakjában jelenik meg, és alakját az egyház az eretnekség szimbólumaként emeli ki.

Mammon
A név (vagy szó?) arameus eredetű és pénzt, értelemmel elért vagyont jelent. Mammon jelképezi azt, amiben valaki bízik. Megjelenik a görögöknél is, még eredeti jelentésében. Mint a többieknek, a bibliában neki is megváltozik az értelme némileg. A gazdagságot jelenti, mint személyes hatalom, és mivel személyes hatalommal csak Isten rendelkezik, Mammon démonná lényegül át. Az idők folyamán tovább mélyítették a mammon fogalomkört, és végül a mohóság, fukarság démonaként emlegetik.

Sátán
Igen, a Sátán is egy démon, és mindközül valószínűleg a legismertebb. A sátán egy bukott angyal, azaz az első bukott angyal, és ördögként, vagy az ördögök fejedelmeként ismerik. Szinonima minden romlottságra, lelki gyengeségre, minden gonosz tettre. Alakja sokat változott a hosszú évszázadok alatt. Ábrázolják egy görög isten alakjában is, mint a patás és kecskeszarvú Pán isten.

Lucifer
Nevének jelentése érdekes módon „fényhozó”, és szintén egy bukott angyal. Sokszor azonosítják a sátánnal. A keresztény mitológia szerint Lucifer valamikor Isten kedvence volt, és azt a feladatot vállalta, hogy kísértésbe hozza az embert. Saját döntése következménye képen örökre száműzték a mennyből.

Behemoth
Héber eredetű démon, leginkább hatalmas elefánt alakjában ábrázolják. A teremtés ötödik napján született egy másik szörnnyel, a leviatánnal (egy óriási lábasfejű, aki a hajókat a mélybe rántja, más néven kráken) együtt. Nevét a köznyelv mai napig megőrizte, mint ormótlan, idegen valami, ami nagyon is aggasztóan, rémisztően hat.

Belphegor
Nem csak gonosz démonokat ismerünk, sőt, maga a démon sem a gonoszt jelenti, szimbolizálja, mint szó. Belphegor nagyon is pozitív lényként tűnik fel a legtöbb kultúrában. Ő az, aki a tudományokat, felfedezéseket, találmányokat pártolja, és nem mellékesen Párizs védője is. Mindemellett, nyilván nem véletlenül, gyönyörű nő alakjában szokták megjeleníteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek