KuriózumDémonok és bukott angyalok – a gonoszság szimbólumai

Démonok és bukott angyalok – a gonoszság szimbólumai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ott vannak szerte a világban, minden emberi fejben, minden kultúrában, minden városban és településen. Az ember öntudatra ébredése óta megkülönbözteti a rosszat a jótól, és mindezt szimbólumokkal kapcsolja össze.

Lucifer

Ezek a mítoszok gyakran emberi alakot is kapnak, és olyan időkről mesélnek, amikor ezek a lények együtt éltek az emberekkel. Vajon tényleg léteztek, vagy csak a gonoszság egyöntetű jelképei? Lássuk a gonoszság legismertebb figuráit!
Baál

A nyugat sémi népeknél és a kánaánita területeken „létező” istenség. Nevének jelentése úr, uralkodó. A termékenység és vihar istenét tisztelhetjük benne, de a történelem folyamán több funkciót is ráaggattak. Kezdetén a görög Zeusszal azonosították, majd a római Jupiterrel, később, a kereszténység korában már, mint gonosz démon jelenik meg, és pokoli teremtmények seregének parancsol.

Belzebub
Nevéből eredően Belzebub valószínűleg nem egy külön lény, hanem Baál-zebub, vagyis a „legyek ura”. Mint Baál, idővel ő is külön funkciót kapott, és a kereszténységben már mint bukott angyal jelenik meg, mint a halál hercege. Belzebub légy alakjában jelenik meg, és alakját az egyház az eretnekség szimbólumaként emeli ki.

Mammon
A név (vagy szó?) arameus eredetű és pénzt, értelemmel elért vagyont jelent. Mammon jelképezi azt, amiben valaki bízik. Megjelenik a görögöknél is, még eredeti jelentésében. Mint a többieknek, a bibliában neki is megváltozik az értelme némileg. A gazdagságot jelenti, mint személyes hatalom, és mivel személyes hatalommal csak Isten rendelkezik, Mammon démonná lényegül át. Az idők folyamán tovább mélyítették a mammon fogalomkört, és végül a mohóság, fukarság démonaként emlegetik.

Sátán
Igen, a Sátán is egy démon, és mindközül valószínűleg a legismertebb. A sátán egy bukott angyal, azaz az első bukott angyal, és ördögként, vagy az ördögök fejedelmeként ismerik. Szinonima minden romlottságra, lelki gyengeségre, minden gonosz tettre. Alakja sokat változott a hosszú évszázadok alatt. Ábrázolják egy görög isten alakjában is, mint a patás és kecskeszarvú Pán isten.

Lucifer
Nevének jelentése érdekes módon „fényhozó”, és szintén egy bukott angyal. Sokszor azonosítják a sátánnal. A keresztény mitológia szerint Lucifer valamikor Isten kedvence volt, és azt a feladatot vállalta, hogy kísértésbe hozza az embert. Saját döntése következménye képen örökre száműzték a mennyből.

Behemoth
Héber eredetű démon, leginkább hatalmas elefánt alakjában ábrázolják. A teremtés ötödik napján született egy másik szörnnyel, a leviatánnal (egy óriási lábasfejű, aki a hajókat a mélybe rántja, más néven kráken) együtt. Nevét a köznyelv mai napig megőrizte, mint ormótlan, idegen valami, ami nagyon is aggasztóan, rémisztően hat.

Belphegor
Nem csak gonosz démonokat ismerünk, sőt, maga a démon sem a gonoszt jelenti, szimbolizálja, mint szó. Belphegor nagyon is pozitív lényként tűnik fel a legtöbb kultúrában. Ő az, aki a tudományokat, felfedezéseket, találmányokat pártolja, és nem mellékesen Párizs védője is. Mindemellett, nyilván nem véletlenül, gyönyörű nő alakjában szokták megjeleníteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek