OtthonDekoráld a lakást japán stílusban!

Dekoráld a lakást japán stílusban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A japán stílus, minimalista ugyan, de annál hatásosabb lévén, mindig is befolyásolta a lakberendezés világát. Az alábbiakban azzal jövünk a segítségedre, hogy miként meríts ötleteket ebből a stílusból.

A japán stílusról azt kell tudnod, hogy egyszerű és modern vonalakból áll, több „Zen tér” is helyet kap benne, ami a meditálásra, a kikapcsolódásra késztet. A terei nyitottak, tágasak, amelyeket tolóajtók választanak el. Természetes anyagokból áll – mint a fa, kő vagy fém. A színeket pedig a természet ihlette – gyakori a krém, barna, tégla vagy fekete.

Amennyiben felújítanád a lakást, és erre a stílusra módosítanád annak belterét, érdemes eltávolítanod a közfalakat, helyettük pedig tolóajtókat szerelned. (Ha tömbházban laksz, óvatosnak kell lenned, ezért mielőtt akcióba lépnél, kérd ki egy szakember véleményét!) Így nyerhetsz a lakásban nyitott és tágas tereket.

A japán stílus mondhatni totál ellentéte az általunk közismert nyugati stílusnak: ez utóbbi ugyanis minél több bútort halmoz egy helyiségbe, míg az előbbire az jellemző, hogy csakis a szükséges bútordarabok legyenek jelen, a lehető legközelebb a padló szintjéhez.

A legegyszerűbb megoldás a japán hangulat megteremtésében, ha beszerzel egy-két eredeti japán darabot – legyen az bútor vagy dekorációs tárgy. A klasszikus példa ez esetben egy alacsony asztalka, körülötte párnákkal, amelyekre körben le lehet csücsülni az asztal körül. Így a figyelem középpontjába a padló fog kerülni, ezért érdemes, ha minőségi burkolat van a földön.

Az ablakszemek eltakarására vagy a szoba belterének okos tagolására használj Shoji vagy Fusuma táblákat, amelyeket rizspapírból készítenek, hagyományos japán módszer szerint. Ezek által a helyiségbe halvány fény szűrődik be, ami szintén megfelel a stílus jegyeinek.

Fektesd te is a hangsúlyt a természetes alapanyagokra: a fára, bambuszra, sötét színű fémekre – vasra, vagy a kövekre. Mindig a vízszintes vonalat kövesd, és kerüld a magasságra utaló jeleket.

A falakat dekoráld japán festményekkel – úgynevezett Kakemonokkal, és a meleg színeket részesítsd előnyben. A japán stílus leggyakoribb árnyalata a szalmasárga.

A japán hálószobáról azt kell tudnod, hogy az ágy alacsonyan van, a kerete egyszerű, fa szerkezetű, és mindig a helyiség közepében található. A „kevesebb néha több” elv pedig a japán művészet és dekoráció legfontosabb törvénye.

És nem szabad megfeledkezni a természettel fenntartott közvetlen kapcsolatról sem: a kötődést egyértelműen egy helyiség testesíti meg, amely teljesen a teraszra vagy a kertbe nyílik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek