HolotropikumCsodákra képes az Áthosz-hegyi szerzetesek étrendje

Csodákra képes az Áthosz-hegyi szerzetesek étrendje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Görögország egyik legszebb vidéke, az Áthosz félsziget, ahol több mint ezer esztendeje éli a bizánci vallásos életet 20 kolostorban 1700 szerzetes. Az Áthosz hegy kincsekben és ereklyékben leggazdagabb és legrégibb kolostorát, a Magiszti Lavrát, a Szent Athanáz alapította a 10. században, de már jóval ezelőtt éltek a hegyen remeték és az aszkéták.

athos-hegy
Fotó: pixabay.com

A szerzetesek fegyelmezett életet élnek, ami az étkezésükre is kihat: nem fogyasztanak félkész ételeket, csendben, meghitt körülmények között fogyasztják el a napi betevőjüket. A harmonikus életvitelnek köszönhetően, pedig a szerzetesek 10 évvel többet élnek, mint az átlagos görögök.

A szerzetesek életmódját három táplálkozási szakértő is tanulmányozta, könyvükkel nemcsak arra szeretnének megtanítani, hogyan szabaduljunk meg a fölösleges kilóinktól, hanem arra is, hogyan éljünk.

Richard Storey, Sue Todd és Lottie Storey az Áthosz-hegyi szerzeteseknél tapasztaltak alapján a hét napjait három időszakra osztotta. Három nap mértékletesség, három nap böjt, és egy ünnepnap. A böjtös napokon tartózkodni kell a tejtermékektől, a haltól, az alkoholtól, a tojástól, az olajtól, helyettük kis adagokban gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, diót, mogyorót és paszulyféléket kell fogyasztani.

A mértékletes napokon a tipikus mediterrán étrend érvényes, azaz friss tejet, olívaolajt, halat, csirkehúst és tojást kell fogyasztani. Szigorúan tilos a cukor, a félkész ételek és a vörös húsok fogyasztása. Ebben az időszakban engedélyezett az alkohol is, mértékkel, és főleg a vörösbor fogyasztását ajánlják. Ebből napi két pohár engedélyezett.

Az ünnepnapon mindenből lehet fogyasztani, szintén mértékkel. Ekkor jöhet a vörös hús, a csokoládé, sütemények, és a vörösboron kívül egyéb alkoholos italok is.

A szerzők szerint teljesen tetszőleges, hogy ezek a periódusok hogyan követik egymást, lényeg, hogy minél természetesebben alkalmazkodjunk az étrendhez. Amit különösen hangsúlyoznak, az a mértékletesség, és az a mód, ahogy a szerzetesek élik a mindennapjaikat. Saját maguk termesztik meg a zöldségeket, gyümölcsöket, rendszeresen dolgoznak a szabadban.

Richard Stoney, a The Mount Athos Diet könyv egyik szerzője az elmúlt 15 évben évente ellátogatott a kolostorokba, és arra a következtetésre jutott, hogy a szerzetesek étrendje a modern világ hétköznapjaiban is jól működhet. A szerzetesek a világ legegészségesebb emberei között vannak számon tartva, a daganatos betegségek és az Alzheimer-kór alig van jelen köreikben.

Stoney a Daily Mailnek elmondta: minden egyes alkalommal, amikor hazatért az Áthosz-hegyről, néhány kilóval kevesebbet nyomott, egészségesebb volt, és soha sem érezte, hogy ezért különösebb erőfeszítést kellett volna tennie. A szakértők tesztelték is a szerzetesek étrendjét, amely által mindenki fogyott, Stoney egyenesen 10 kilótól szabadult meg. Úgy véli, ehhez az étrendhez nagyon könnyen lehet alkalmazkodni, hisz nem követeli meg, hogy drasztikusan figyeljünk a bevitt kalóriamennyiségre.

Hozzátette: a többhetes diéta után az alanyok úgy érezték, hogy nincs többé szükségük félkész ételekre, cukorra, pedig mindezekhez hozzá voltak szokva.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek