HolotropikumCseresznyéből is megárt a sok: ezért nem tanácsos sokat fogyasztani a gyümölcsből

Cseresznyéből is megárt a sok: ezért nem tanácsos sokat fogyasztani a gyümölcsből

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alig vártuk, hogy beérjen, és kilószámra ropogtathassuk az ízletes, piros cseresznyét. Hisz’ ki ne zabálná magát tele ezzel az ártalmatlannak tűnő, egyébként rendkívül egészséges gyümölccsel? Van azonban néhány nyomós indok, ami megálljt parancsol a cseresznyeevésnek.

Cseresznyéből is megárt a sok: ezért nem tanácsos sokat fogyasztani a gyümölcsből

Amennyiben te is napi rendszerességgel eszed, míg tart a szezonja, jó lesz tudnod, hogy ezzel akár rosszat is tehetsz magadnak. Mihaela Bilic táplálkozási szakember szerint, amennyire édes és finom, éppen annyira ártalmas is a cseresznye, ha nem mértékkel fogyasztjuk. Pontosan azért, mert édes, pluszkilókat eredményezhet abban az időszakban, amikor mindenki csak szabadulni akar a zsírpárnáktól.

„Ezzel a mostani fajta-változatossággal, számomra úgy tűnik, annyira édesek a mai cseresznyék, hogy már-már émelyítők, mintha aszalva lennének. Vagyis, egyre nagyobbak a szemek, egyre édesebbek, és ez nem feltétlenül a vegyszerezés eredménye, hanem inkább a fajta-keresztezésnek tudható be. Más szavakkal, napjainkban már nemigen kaphatók azok az ízetlen, leves cseresznyék, mint amilyet a nagyi kertjében szedtünk.” – fogalmazott Mihaela Bilic, a Digi24 hírcsatornának.

Nemcsak a cseresznye a ludas, ha nyár folyamán felkúszik ránk pár pluszkiló: ugyanez mondható el a fokozott sárgadinnye, görögdinnye és szőlő fogyasztásáról is.

„Ráadásul a cseresznye nehéz. Egy kiló alig több egy nagy bögrényi gyümölcsnél. Az eper legalább nem veszélyezteti a testalkatot. De a cseresznye, akár a dinnye és a szőlő, igazi kalóriabomba!” – tette hozzá a táplálkozás szakorvos.

Maga a cseresznye, a lehető legjobb immunerősítő!

Tény, hogy hizlal, de azt is el kell mondai erről a nyáreleji gyümölcsről, hogy a lehető leghatékonyabb immunerősítő, mely a piacokról manapság beszerezhető.

„A cseresznye gazdag C-vitaminban, ami miatt ajánlott a rendszeres fogyasztása, az immunrendszer megerősítése céljából. A magas C-vitamin tartalom segít a tavaszi fáradtság leküzdésében is, mint ahogyan az időszakos megfázások tüneteit is enyhíti. A gyümölcs továbbá tartalmaz melatonint, polifenolokat és anticianinokat, melyek az agy működésére vannak jó hatással.” – nyilatkozta dr. Radu Bulumac, általános orvos.

Ugyanakkor ő is hozzáteszi, akinek érzékenyebb az emésztőrendszere, illetve cukorbeteg, annak nem ajánlott a cseresznye túlzásba vitt fogyasztása. A gyümölcs ugyanis gyomorhurutot okozhat, ha nagy mennyiségben, napi rendszerességgel fogyasztjuk.

„A cukorbetegek számára is tanácsos odafigyelni arra, mennyi cseresznyét ropogtatnak el, mivel bár nem tartalmaz cukrot, mégis magas a szénhidrát tartalma, mely negatívan befolyásolja a diabetikus étrendre.” – pontosított a doktor.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek