KuriózumCarlo Acutis, „Isten influenszere” lesz a katolikus egyház legfiatalabb szentje - Ferenc...

Carlo Acutis, „Isten influenszere” lesz a katolikus egyház legfiatalabb szentje – Ferenc pápa elismerte a második csodáját

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A londoni születésű Carlo Acutis lehet az első Y generációs szent, miután Ferenc pápa elismerte a 15 évesen meghalt kamasz második csodáját.

Egy 2006-ban leukémiában elhunyt londoni születésű tinédzser lesz a katolikus egyház első Y generációs szentje, miután Ferenc pápa hivatalosan is elismerte a Carlo Acutisnak tulajdonított második csodát.

A néhai tinédzsert, aki Londonban született, de még kisgyerekkorában Milánóba költözött a családjával, az „internet védőszentjének” és „Isten influenszerének” szokták nevezni.

A Vatikán csütörtökön kiadott közleménye szerint a neki tulajdonított második csoda egy Costa Rica-i nőt, Lilianát, és 21 éves lányát, Valeria Valverdet érinti, aki 2022. július 2-án Firenzében súlyos fejsérülést szenvedett egy kerékpáros balesetben.

A Vatikán szerint Valeria kritikus műtéten esett át, de az orvosai szerint csekélyek voltak a túlélési esélyei. Liliana állítólag július 8-án imádkozott Carlo Acutis sírjánál Assisiben, miközben a titkárnője szintén az ő közbenjárásáért imádkozott.

Valeria állítólag még aznap elkezdett önállóan lélegezni, másnap pedig visszanyerte a mozgás- és beszédkészsége egy részét. Július 18-ra a CT-vizsgálat kimutatta, hogy az agyában lévő vérömleny teljesen felszívódott, augusztus 11-én pedig megkezdte a rehabilitációt, és gyors iramban haladt előre a felépülés útján.

Ferenc pápa ezután összehívta a bíborosokat, hogy megvitassák Acutis szentté avatását – olvasható a Vatikán hivatalos közleményében.

Acutist 2020-ban avatták boldoggá, miután egy brazil fiú, Mattheus Vianna állítólag az ő közbenjárásával gyógyult meg egy súlyos születési rendellenességből, amely megnehezítette számára az evést.

Acutis 2006-ban leukémiában bekövetkezett halála előtt létrehozott egy weboldalt, ahol csodákat katalogizált, és helyi katolikus szervezetek honlapjait kezelte Olaszországban. A fiú mindössze 15 éves volt, amikor elhunyt.

„Carlo volt a fény válasza az internet sötét oldalára” – mondta a fiú édesanyja, Antonia Acutis a The New York Timesnak 2020-ban, miután a katolikus egyház boldoggá avatta a fiát. Azt is elmondta, hogy Carlo 7 éves kora óta járt rendszeresen misére, és az ő élete a példa arra, hogy lehet az internetet jóra használni.

Acutis halála után az Assisi Egyházmegye szentté avatási kérelmet nyújtott be a Vatikánhoz. Megvizsgálták a fiú e-mailjeit és az internetes keresési előzményeit, és tanúkat hallgattak ki, miközben posztumusz csodákra vártak, amik méltóvá tehetik a boldoggá, majd pedig szentté avatásra.

Ferenc pápa még abban az évben Acutisnak tulajdonította Mattheus Vianna csodálatos gyógyulását, miután a brazil kisfiú, akinek nem megfelelően fejlődött ki a hasnyálmirigye, állítólag megérintette Carlo egyik pólóját.

A National Catholic Register 2017-es jelentése szerint a római katolikus egyház által elismert több mint 10 ezer szent közül mindössze 120 halt meg gyerekként vagy tinédzserként.

A Vatikán még nem közölte a hivatalos szentté avatási szertartás időpontját Carlo Acutis esetében.

Acutis előtt az utolsó Angliában született szent John Henry Newman bíboros volt, aki 1890-ben, 89 éves korában halt meg, és akit Ferenc pápa 2019-ben avatott szentté.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek