KuriózumBuddhizmus és párkapcsolat: 4 alapvető igazság a szeretetről/szerelemről!

Buddhizmus és párkapcsolat: 4 alapvető igazság a szeretetről/szerelemről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jó pár éve tanulmányozom a buddhizmust, és rájöttem arra, hogy a rajongás, az imádat és az erős odaadás, az elköteleződés, a hűség nem ellentétes a Buddha által képviselt értékekkel.

Buddhizmus és párkapcsolat: 4 alapvető igazság a szeretetről/szerelemről!

2500 évvel ezelőtt Buddha megalkotta a 4 alapvető igazságot, amely a következőket foglalja magába:

1. Az életben jelen van a szenvedés, és mindig minden változáson megy keresztül.

2. A ragaszkodás, a vágyak, a sóvárgás szenvedést okozhatnak.

3. A szenvedésnek véget vethet minden ember.

4. Ahhoz, hogy sikeresen megszűnjön a szenvedés, 8 lépcsőfokon kell végig menni: megértés, kommunikáció, tettvágy, megfelelő életmód, megfelelő magatartás, szellemi éberség, koncentráció és életerő.

Most ezen alapigazságot vetítsük át a szerelem/szeretet vonatkozására, így megkapjuk, hogy mi a boldog párkapcsolat titka.

1. Megérteni, hogy a párkapcsolat is okozhat szenvedést

Mikor szerelmes leszel egy másik emberbe, azt gondolod, hogy az az euforikus, bizsergető érzés mindig jelen lesz. De mint minden területen az életben, a párkapcsolatoknak is meg van a maguk hullámvölgyeik. Vannak jó pillanatok, vannak negatívak. A lényeg az, hogy nem szabad elzárkózni a rossz dolgok elől, hanem szembe kell nézni, és megoldást kell találni rájuk.

2. Megérteni, hogy mi okoz szenvedést a párkapcsolatodban

A buddhista életszemlélet arra tanít, hogy a szenvedést a túlzott ragaszkodás és a sóvárgás is okozhatja, ami a párkapcsolatot is tönkreteheti. A görcsös ragaszkodás valakihez nem a szerelemről szól, hanem az már egy határon túl pszichés probléma, amit kezelni kell. Az igaz szerelem akkor is jelen van, mikor a párod nincs melletted.

3. Megérteni, hogy meg lehet szüntetni a szenvedést egy párkapcsolatban

Ha megtaláltad a szenvedés okát, az már jó jel, hiszen elkezdhetsz dolgozni a megoldáson. Fogadd el a párodat, ne támassz komoly elvárásokat irányába, a valós érzelmeket, eseményeket vedd figyelembe. Beszéld meg a pároddal a dolgokat, légy nyitott, kedves, hagyj neki időt.

A buddhizmus arra tanít, hogy fejleszd a szeretet-, együttérzés és megbocsátás-képességedet.

4. Haladj végig a 8-as lépcsőfokon, hogy jobbá tedd a párkapcsolatodat

A párkapcsolatért folyamatosan dolgozni kell, mindkét félnek, különben gyorsan megromlik a viszony. Ahhoz, hogy jól működjön egy párkapcsolat, hogy szeresd a másik embert, előbb önmagadat kell megszeretned.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek