KuriózumBryan Johnson milliomos szerint 70 éves apja 25 évet fiatalodott az ő...

Bryan Johnson milliomos szerint 70 éves apja 25 évet fiatalodott az ő „szupervérének” köszönhetően

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Halandóságából fakadóan, az ember évszázadok óta próbálja megtalálni az örök fiatalság kulcsát. Bár a múlthoz képest az életkörülmények jelentős javulása és a rengeteg életmódbeli jótanács, egészséges praktika sokat segít nekünk abban, hogy a lehető legtovább élhessünk, mégis az örök fiatalság bájitala (egyelőre) csak a mesékben létezik…vagy mégsem?!

Bryan Johnson, technológiai vállalkozó azt állítja, 25 évvel sikerült megfiatalítania az egyébként 70 éves édesapja biológiai életkorát csupán azzal, hogy az ő „szupervéréből” készült különleges szérumot fecskendezték a testébe.

„A szupervérem 25 évvel csökkentette apám életkorát” – nyilatkozta az öregedésgátló kísérleteiről ismert multimilliomos a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Johnson elmagyarázta, a 70 esztendős édesapja a kezelések előtt egy 71 éves ember ütemében öregedett. De miután egy liternyi plazmát – a vér folyékonyságát biztosító, halványsárga részét juttattak a szervezetébe, az öregedési folyamata egy 46 éves ember tempójára módosult.

„Én vagyok az apám vérfiúja” – fogalmazott Johnson a Twitteren. A tech-milliomos azt is elárulta, hogy apja öregedésének megítélését egy biomarkerre alapozta, melyet bizonyos szakszerű orvosi tesztekkel sikerült meghatároznia. Arra viszont nem tért ki, hogy pontosan milyen vizsgálatokat és melyik markert használta.

Bryan Johnson milliomos szerint 70 éves apja 25 évet fiatalodott az ő „szupervérének” köszönhetően
Fotó: Bryan Johnson/Instagram

Bár szépnek hangzik, és nagyon csábító, hogy Johnson látszólag rábukkant az örök fiatalság kulcsára, el kell oszlatnunk a rózsaszín ködöt. A valóság ugyanis több mint valószínű, hogy nem ilyen egyszerű.

Először is, említsük meg dr. Oliver Zolman szakvéleményét, melyet korábban az Insider publikált: igaz, hogy a biomarkerek hasznos információt nyújtanak a szervezetben végbemenő folyamatokról, de önmagukban nem jelentenek pontos mérőszámot a test öregedésére. Továbbá azt sem lehet tudni a beavatkozásból, hogy az injekció vezetett-e az öregedés ütemének a megváltozásához, vagy esetleg valami másról van szó – ismerte el maga Johnson.

A férfi körülbelül hat hónappal ezelőtt adta át a plazmáját az apjának. Ugyanezen a napon maga Johnson is kapott plazmát a 17 éves fiától. Utólag bevallotta, az ő esetében semmilyen haszna nem volt az eljárásnak. Ellenben, az apjánál javultak az eredmények.

Bryan Johnsonról köztudott, hogy a „fiatalság megszállottja”, és beavatkozások tucatjait próbálta ki magán, hogy lássa, képes-e lassítani az öregedést. Kísérletezett már gondosan ellenőrzött diétákkal, szigorú edzésprogramokkal, de még a zsírégető injekciókat és a lézeres kezeléseket is bevállalta, csak hogy kézzel fogható eredményre jusson.

A plazma-donáció az egyik legújabb „őrület”, melyre néhány Egyesült Államok-beli klinika is „esküszik” – Johnson ezért döntött úgy, hogy a saját bőrén is tesztelni fogja az elméletüket. Azonban „nincs meggyőző klinikai bizonyíték a hatékonyságára” – közölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala még 2019-ben.

Bizonyos körülmények között, például sebgyógyulás esetén lehet értelme a fiatalabb emberektől származó plazma felhasználásának. És bár a tudomány gyorsan fejlődik, még akkor sincs szilárd bizonyíték arra, hogy ez csökkenthetné az öregedést – foglalt állást a témában a John Hopkins Egyetem is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek