A gasztronómia világa néha nem is annyira vonzó, mint amennyire szereti mindenki a hasát. Az egzotikus konyhákat mustrálva tucatjával találunk olyan ételeket, amiktől elsőre szinte biztos felfordulna a gyomrunk, főleg ha az elkészítésük módjával is tisztában vagyunk.

Lássunk pár gyomorforgató különlegességet a világ konyháiból.

Hákarl

Izlandi csemege, és nem más, mint cápahús, amit (nem túlzás) két-három hónapig rothasztanak a padláson. Ennek következménye, hogy az ammóniaszag teljesen átjárja az „érlelés” helyszínét, ami közel sem lehet étvágygerjesztő. A felszeletelt húsokat fogpiszkálóra szúrják, és kísérőnek helyi pálinkát szolgálnak melléje.

Balut

A Fülöp-szigetek finomsága, és csak erős idegzetűeknek ajánlott. Tulajdonképpen kacsatojásról van szó, amit addig tartanak melegben, amíg a réce kifejlődik (csőre, tollazata), majd megfőzik, és a tojás héján áttetszik a benne kifejlődött kiskacsa, egyedi mintázatot adva a balutnak.

Denevérleves

A denevér teljes egészében készül el. Délkelet-ázsiai ínyencség, és a különlegessége, hogy a denevérről még a szőrt sem távolítják el. Sőt, kicsontozni sem szokták őket, és kizárólag gyümölcsevő denevéreket szolgálnak fel, mivel húsevő rokonaik gyakran halálos betegségeket terjesztenek.

Egérbor

A Koreában jellegzetes egérbor különlegessége, hogy kölyök egereket tesznek rizs alapú borba, hónapokig áztatva benne az állatot. Nekem ez már sok…

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.