KuriózumBill Gates szomorú jóslata: hatalmas válság elé néz az emberiség!

Bill Gates szomorú jóslata: hatalmas válság elé néz az emberiség!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Bill & Melinda Gates Alapítvány legfrissebb jelentésében kifejtette, hogy a mezőgazdaság a fő bevételi forrás a világon több száz millió szegénységgel és éhséggel küzdő ember számára. Az alapítvány közel 6 milliárd dollárt költött mezőgazdasági fejlesztési programokra, az afrikai ipari mezőgazdaság bővítésére összpontosítva.

2020 februárjában a Bill & Melinda Gates Alapítvány 10 millió dollárral járult hozzá az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetéhez (FAO), hogy támogassa az Etiópia, Kenya és Szomália kormányaival folytatott munkáját a sáskavész elleni küzdelemben, mely jelentős veszélyt jelent a térség élelmiszer-előállítására és megélhetésére. Az alapítvány számos más adományozóval együtt válaszol a FAO sürgős felszólítására, hogy csökkentse az elmúlt évek válságát.

Az élelmezésbiztonság vezető szakértői, az afrikai civil társadalom hálózata és több száz csoport szerte a világon kifejti, hogy: “Paradigmaváltásra van szükség, el kell távolodni a tenyésztett, vegyianyag-függő, vállalatok által ellenőrzött mezőgazdasági modellektől és az agroökológiai megközelítésektől. A cél a táplálóbb élelmiszerek biztosítása, az éhségválság kezelése, és a biológiai sokféleség megőrzése kellene legyen”.

Új mezőgazdasági válság közeleg

A Bill & Melinda Gates Alapítvány kiemelt mezőgazdasági programja, a Szövetség a Zöld Forradalomért Afrikában célja, hogy a gazdálkodókat a hagyományos vetőmagokról és növényekről a szabadalmaztatott vetőmagokra, fosszilis tüzelőanyagú műtrágyákra és olyan más alapanyagokra állítsák át, hogy a globális piacra termelt árucikkeket termeszthessék. Az alapítvány azt mondja, hogy célja “a millió afrikai kistermelők hozamának és jövedelmének növelése, hogy fel tudjanak emelkedni a szegénység és az éhínség állapotából.”

A stratégiát az indiai “zöld forradalom” mintájára fejlesztették ki, amely támogatja az alapvető növények termesztését, de egy adott ponton fontossá válik az élelmiszer szabályozott ellenőrzése is.

Számos közelmúltbeli jelentés azonban azt bizonyítja, hogy Gates afrikai mezőgazdasági beavatkozásai nem segítettek a kisgazdáknak, és súlyosbíthatják az éhség- és alultápláltság válságát.

“Ez egy olyan csata, amelynek nagy tétje van, része egy szélesebb körű harcnak az élelmiszerrendszerek megjelenése és az irányítása felett” – mondja a Fenntartható Élelmiszerrendszerek Szakértői Nemzetközi Bizottsága.

Ugyanakkor az alapítvány az eddigi intézkedések után kijelentette, hogy célja az óriási mezőgazdasági válság elkerülése, mind Afrikában, mind pedig világszerte, a mezőgazdasági termelés támogatásával és új technológiák fejlesztésével.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek