KuriózumBetöltötte a 116-ot a világ legidősebb embere

Betöltötte a 116-ot a világ legidősebb embere

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Betöltötte 116. életévét Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere pénteken.

jiroemon_kimura

A japán Kimura egyben a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen. Rendkívüli életkorát egyszerű, de hatásos életfilozófiájának köszönheti: „egyél könnyű ételeket és élj sokáig”.

A 65 éves koráig postásként dolgozó, majd földműveléssel foglalkozó férfi nem dohányzik, csak „szerény mértékben” fogyaszt alkoholt, és elmondása szerint csak addig eszik, ameddig „80 százalékig meg nem telik”.

Kimurát a jeles alkalomból népes családja mellett otthona, Kjotango település polgármestere, a Guinness Rekordok illetékese, valamint Abe Sindzó japán kormányfő is felköszöntötte. „Kimura úr jó egészsége egész Japán büszkesége” – közölte a miniszterelnök a férfinak küldött videoüzenetében.

Az 1897-ben született Kimurának 14 unokája, 25 dédunokája és 14 ükunokája van. Tavaly decemberben vált a világ legidősebb emberévé, a rekordot előtte tartó amerikai nő halálát követően. A férfi egyike azon 12 jelenleg is élő embernek, akik a 19. században születtek.

Kimura korrekorderségét ugyanakkor van, aki vitatja: egy kínai nő azt állítja magáról, hogy 127 éves életkort élt meg, habár ezt nem tudja születési anyakönyvi kivonattal bizonyítani. A Guinness Rekordok nyilvántartása szerint a valaha leghosszabb kort megért ember egy francia nő, aki 1997-ben 122 évesen hunyt el.

Az ünneplő seregen kívül Kimurát helyi egészségügyi szakemberek is meglátogatták pénteken, akik a település hosszú életű lakóinak titkát kutatják. A Kiotó közelében található, 60 ezres lélekszámú városban ugyanis 95 száz évnél idősebb ember él.

A kutatók elsősorban a szép kort megélt emberek étrendjére kíváncsiak. A felmérést követően a város egy, a hosszú élet titkát rejtő szakácskönyvet kíván kiadni, nem titkoltan turisztikai céllal.

A közelmúltban a világ legidősebb nőjét, a szintén japán Okava Miszaót is kutatók vették vizsgálat alá, hogy megfejtsék hosszú életének titkát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek