LélektárBelső erők, melyek bármilyen félelmet segítenek legyőzni

Belső erők, melyek bármilyen félelmet segítenek legyőzni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A félelem vagy bátorságot szül, vagy pánikot kelt bennünk. Vagy túllépünk az akadályon, vagy megtorpanunk és elmenekülünk a probléma elől, nehogy véletlenül fel kelljen oldani magunkban egy újabb gátlást, ami visszatart minket.

felelem

Szerencsére a belső félelmekkel nem csak direkt úton lehet felvenni a harcot. Lényegében csak arra van szükség, hogy felismerjük és fejlesszük magunkban azokat a belső erőket, amelyek mindannyiunkban ott vannak. Magunkat kell fejlesztenünk és minden nappal a lényünk tökéletesítésére kell törekednünk.

1. Fizikai erő

A fizikai kondíció szoros kapcsolatban áll az önbizalommal és a bátorsággal. Nem kell hústoronynak lenni ahhoz, hogy magabiztosan tudjunk viselkedni, de ha testünk formában van, nagyobb eséllyel tudjuk venni a mindennapok akadályait, és ide értendők azok a kihívások is, amelyek nem mindig oldhatók meg fizikai eszközökkel. A testmozgás például idős korban is növeli az önbizalmat, vagy ha egészségi okok miatt nem élhetünk teljes életet.

Egy 2009-ben közzétett tanulmány szerint például, amely a „Journal of Health Psyhology”-ban jelent meg, a testmozgás változásokat eredményezett az önbizalom szintjén, annak ellenére, hogy ezek a gyakorlatok nem voltak intenzívek és nem változtatták meg a fizikai küllemet sem. A cikkben továbbá kihangsúlyozták a testmozgás rendszerességének fontosságát is. Mindezek mellett a mozgás és a tornagyakorlatok segítenek abban is, hogy mélyebb és pihentetőbb álmunk legyen.

2. Értelmiségi erő

Sok csata már akkor megnyertnek tekinthető, mielőtt még kitörne a háború. Ez úgy lehetséges, ha tudatában vagyunk és képesek vagyunk megérteni az előttünk álló küldetés lényegét és értelmét. Ennek ellenére a félelem legtöbbször blokkolja az intellektuális ítélőképességet. A félelem miatt magunkba fordulhatunk, megakadályozhat abban, hogy olyan kapcsolatokat keressünk, amelyekre a győzelem eléréséhez lenne szükségünk.

Például, a félelem miatt besodródhatunk a lángoló épületből menekülő tömegbe ahelyett, hogy előbb megnéznénk a vészhelyzet esetére felállított menekülési útvonalat.

Miután egy ijesztő helyzetben össze tudjuk szedni gondolatainkat, kidolgozhatunk egy stabil támadási tervet is. Amint ez megfogalmazódott bennünk, a bizonytalanság és pánik helyét átveszi a cél és a cselekvés.

3. Lelki erő

A spiritualitás erős fegyvere lehet a félelemnek, azonban ez mindenkinél másképp és másképp működik.

Egyeseknek a lelkierő azt a hitbéli meggyőződést jelenti, miszerint velük van az Isten minden helyzetben, mikor a félelmeikkel kell szembenézniük. Másoknak a lelkierő abban áll, hogy értékelni tudják az élet minden ajándékát.

Például egy rákos betegnél sokat segít az, ha mindamellett, hogy felfogja és tudatában van halálos betegségének, mégis minden erejével az élet örömeinek megélésére és az élni akarásra koncentrál.

4. Érzelmi erő

Egy nyugodt és kiegyensúlyozott temperamentum óriási segítséget jelent, ha félelemmel szembesülünk. Ha nem is élsz aszerint az elmélet szerint, hogy „bármi is történik, én képes vagyok azt megoldani”, megpróbálhatod ezt valamilyen szinten beépíteni az életstílusodba. Valahányszor úgy érzed, hogy a félelem irányít, gondolj egy olyan személyre az életedből, aki képes erre, aki nyugodt tud maradni a nyomás alatt. Próbáld meg elképzelni, hogyan reagálna ő az adott helyzetben.

Mindannyiunk életében van olyan személy, aki olyan, mintha soha nem ismerte volna a félelmet. Ő lehet a te példaképed. Mindenkinek megvan a maga példaképe.

5. A tapasztalat ereje

Az eltelt évek nem csak idősebbé tesznek, hanem élettapasztalattal is megajándékoznak. Az élettapasztalataink azok, amelyek csiszolják jellemünket. Minél idősebb valaki, az összegyűlt tapasztalatok által egyre több fegyvert gyűjt maga köré, amelyeket bevethet a mindennapok nehézségeivel vívott harcban.

A múlt félelmeiből tanult leckék segíteni fognak abban, hogy elejét vegyük a jelen félelmeinek. A múltbeli félelmek hasznos irányjelzők, még akkor is, ha annak idején nem tudtunk ezekkel közvetlenül szembenézni.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek