HolotropikumBelgyógyász állítja: “Egy egészséges embernek nem szabad gyógyteákat innia.”

Belgyógyász állítja: “Egy egészséges embernek nem szabad gyógyteákat innia.”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár a gyógyteák egészségesek, mégsem szabad ezeket bármikor, bármilyen formában fogyasztani, egyébként többet ártanak, mint használnak – figyelmeztetnek a szakorvosok. Hazánk lakosságának közel 40%-a teázik napi rendszerességgel, és nagyjából a 20%-uk választ gyógyteafüveket. A gond csak az, hogy egy egészséges szervezetnek a gyógyteák komoly problémákat okozhatnak.

“Egy egészséges embernek nincs szüksége, és nem is szabadna gyógyteákat fogyasztania, amennyiben ezen készítményeknek terápiás hatásuk van. Az egészséges embernek nincs szüksége kezelésre. Ilyen egyszerű. Ehhez pedig orvosnak sem kell lennünk, hogy tudjuk. Hisz minek kezeltetnénk magunkat, ha semmi bajunk?” – érvel dr. Pavel Chirila, belgyógyász szakorvos.

“Naponta egy-két csésze tea elkortyolása jólesik és még ajánlott is, azzal a feltétellel, hogy váltogassuk azokat, tehát ne ugyanazt a fajta teát igyuk minden nap. Voltak ugyanis esetek, amikor a páciensek különböző panaszokkal jelentkeztek, és a velük folytatott párbeszéd kapcsán kiderült, ugyanazt a típusú teát fogyasztották 5-10 éven át, ami végül mellékhatásokhoz vezetett.” – mutatott rá dr. Andreea Dragomirescu, általános orvoslásra szakosodott medikus.

“Amennyiben valaki évek hosszú során, rendszeresen orbáncfű teát iszik, idővel a perifériás neuropátia tüneteit [zsibbadást, nyilalló fájdalmat, bizsergést, égő érzést, gyengült érzékelést vagy teljes érzéketlenséget, szerk.] produkálja. És ha ezek a fájdalmak biztosan nem egy másik betegség előjelei, azonnal megszűnnek, mihelyt a páciens felhagy az orbáncfű teával. De az is lehetséges, hogy egyéb, súlyosabb következményeket idézhetnek elő. Összetéveszthetők ugyanis a neuralgiával [idegfájdalom, szerk.], az isiásszal, a reumás betegségekkel.” – hívja fel a figyelmet dr. Chirila.

Az orbáncfű mellett a kamilla és a mezei zsurló is az ellenségünkké válhat.

“A kamillát elsősorban emésztési zavarok kezelésére szokták javasolni. Ha túlzásba visszük a fogyasztását, a bélflóra komoly károsodását idézzük elő. Túlzás alatt értjük, ha valaki napi 4 csésze kamilla-teát fogyaszt, egy hónapon keresztül.” – magyarázza dr. Dragomirescu.

A zsurló szintén nagyon hasznos a szervezetünkre nézve, remek vízhajtó és ásványi anyag-forrás.

“Mégsem kell három hétnél tovább fogyasztani, ugyanis szilícium-többletet okozhat, ami kristályosodást idéz elő a testben.” – int a szakember.

A teaimádók válasszák inkább a gyümölcsös készítményeket.

Azoknak is megvannak a pozitívumai, de mellékhatások nélkül. Vásárolhatunk kész teákat, vagy akár mi magunk is gyűjthetünk és száríthatunk erdei gyümölcsöket – áfonyát, málnát, homoktövist, galagonyát. Az ezekből készített teát forrázzuk, és 15-20 percig pihentessük.

“Az ősi természetgyógyászat egyik alapelve, hogy hosszú időn át, rendszeresen, akár naponta, fogyaszthatunk gyümölcsalapú teákat. A gyümölcsök ugyanis nem gyógyfüvek, hanem élelmek, melyeket egyébként is napi rendszerességgel megeszünk. Míg a gyógyfüveket nem fogyasztjuk minden nap.” – magyarázza dr. Chirila.

Vigyázzunk azonban, milyen teát vásárolunk. A kereskedelemben ugyanis gyakori az olyan készítmény, főként a filterekbe adagolt fajtáknál, melyet kémiai festékanyaggal dúsítanak, a vörösebb szín vagy kellemesebb illat elérése érdekében. Ez általában akkor derül ki, amikor először belekortyolunk, és érezzük, hogy az a bizonyos íz vagy szín a természetben biztosan nem található meg. Ha tehetjük, válasszuk mindig a szemmel láthatóan aszalt gyümölcsös, dobozos fajtákat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek