KuriózumBarnulnak Vincent van Gogh napraforgói a LED világítástól

Barnulnak Vincent van Gogh napraforgói a LED világítástól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A múzeumok és galériák által egyre gyakrabban alkalmazott LED világítástól barnul több tucatnyi világhírű olajfestmény, köztük Vincent van Gogh híres, napraforgó témájú alkotásai.

28-sunflowers1-rt

A szakemberek, köztük az Európai Szinkrotronsugárzási Központ munkatársai a Journal of Analytical Chemistry szakfolyóirat kedden megjelent számában hozták nyilvánosságra tanulmányukat a festmények elszíneződésének okáról.

Felfedezték, hogy az élénk sárga színezőanyag számos híres festményen idővel instabillá válik, elbarnul vagy elzöldül LED világításban. A szakemberek tizennégy, 1887 és 1890 között festett képet, köztük van Gogh, Paul Cézanne és Paul Gauguin munkáit vizsgálták abból a szempontból, hogy a krómsárga olajfestékre milyen hatással van a LED világítás.

A kutatók most arra figyelmeztetik a galériákat és múzeumokat: vegyék fontolóra egyes LED lámpák használatát, hogy elejét vegyék az ilyen festmények állagromlásának.

„A LED világításnak sok előnye van, de a múzeumoknak gondosan mérlegelniük kell, hogy van Goghnak és kortársainak a festményeire hatással lehetnek. A következő években felgyorsulhat a mérsékelt elsötétedés a képeken” – hangsúlyozta Claus Habfas, a szinkrotronsugárzási központ szakembere.

„Természetesen nem kell az alkotásokat sötétben tartani csak azért, mert az emberiség kulturális örökségének részei, a közönség látni akarja ezeket. A múzeumoknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt” – idézte a szakembert a The Independent című brit napilap.

Energiatakarékossága miatt a LED világítást egyre szélesebb körben használják az intézmények a hagyományos égők helyett. Korábban úgy vélték, hogy jobban védi a festményeket, mint a természetes fény vagy más típusú megvilágítás.

Francia és német tudósok ultraerős röntgentechnológia segítségével elemezték az élénk sárga színeket a festményeken. A krómsárga szín három árnyalatára összpontosítottak. A szín legelterjedtebb árnyalatát, a közép sárgát kémiailag stabilnak találták. A két másik árnyalatról, a kankalinsárgáról és a citromsárgáról megállapították, hogy barnulni vagy zöldülni kezdenek, ha az egyes LED lámpák által kibocsátott zöldeskék sugárzásnak teszik ki őket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek