KuriózumBarack Obama: Ilyennek kellene lennie minden lányos édesapának!

Barack Obama: Ilyennek kellene lennie minden lányos édesapának!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Augusztus elején jelent meg az amerikai Glamour magazinban egy cikk az Egyesült Államok elnökéről, aki két lány, Malia (18) és Sasha (15), édesapja. Barack Obama arról beszélt, hogy milyenek kellene lennie egy apának, akinek lányai vannak.

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org

Obama egy igazi feminista apa, hiszen többször is állást foglalt a nők egyenjogúsága mellett, és ezt nem csak politikusként tartja fontosnak, hanem édesapaként is.

“Két lányt nevelő apaként egyre jobban tudatosul bennem, hogy a társadalmunkat mennyire áthatják a sztereotípiák, és milyen kódrendszerek mentén működik a kultúránk. Azt érzem, hogy óriási nyomás van a lányokon, nőkön, hogy kifejezésre tudják juttatni személyiségüket, gondolataikat. Ezek a sztereotípiák fiatal koromban rám is hatással voltak. Apa nélkül nőttem fel, sok időbe telt, amire kialakult bennem a saját identitásom, és a társadalmi elvárások befolyásoltak abban is, hogy milyen férfivá kellene válnom. Persze, míg az ember fiatal, fontos, hogy mennyire tud férfias lenni, legyen az jó értelembe vett maszkulinitás, vagy akár rossz értelemben vett férfias viselkedés. Idővel viszont rájöttem, nem volt mindig helyes, ahogyan fiatal koromban a férfiasságról, a menőségről gondolkodtam. Ezek a téves képzetek sokszor az önbizalomhiányból eredtek.

A férfiak felelőssége és kötelessége, hogy harcoljanak a szexizmus ellen, és minden férj, apa, párkapcsolatban élő férfinak tennie kell azért, hogy megvalósuljon a nemek közötti egyenlőség.

Mikor én dolgozni kezdtem, már akkor a munkaerőpiacon ugyanannyi nő, sőt még többen voltak jelen, mint a férfiak, mégis kevesebb fizetést vittek haza, kezdve a sporttól, Hollywoodig egészen a Legfelsőbb Bíróságig.

Jelen voltam, mikor a nők megkezdték a küzdelmet saját jogaikért, hogy igenis ne mások döntsenek az életükről, hanem ők legyenek azok, akik irányíthatják a sorsukat, kezdve az oktatástól, a karrieren át a pénzügyekig. És ma már több anyagilag függelten nő él a világon, mint eddig bármikor. És ez optimizmussal tölt el, mert a lányaim egy ilyen világban nőhetnek fel. Szerintem nagyon sokat fejlődtünk ezen a téren az elmúlt 100, 50, vagy akár említhetném az eltelt 8 évet is. Ma a lányok, nők sokkal jobb helyzetben vannak, mint a nagyanyáink voltak, és ezt nem csak mint elnök, hanem mint feminista mondom.

De sok munka vár még ránk, hogy javulhasson a nők helyzete. A legfontosabb változás egyben a legnehezebb is: ahhoz, hogy a nőket is ugyanazok a jogok illessék meg, a változást előbb magunkban kell elkezdeni.”

Obama ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a változást a nőknek is akarniuk kell.

Mert nem folytatódhat az a nézet, miszerint a nők számára a szexualitás megélése bűn, vagy szégyellni való dolog.

Küzdeni kell azért, hogy megváltozzon az a mentalitás, miszerint az anyagilag sikeresebb nők nem találnak olyan férfit maguk mellé, aki ezt elfogadnák.

Harcolni kell azért, hogy a színes bőrű lányokat, nőket hátrányos megkülönböztetés érje. Michelle Obama sokszor felemelte hangját ebben a témában.

Az elnök, az apa tanácsa:

“Mint szülő, folyamatos feladatomnak tartom, hogy segítsek a gyerekeimnek abban, hogy ne a társadalmi elvárások szerint éljenek. Michelle és én úgy neveltük a lányainkat, hogy fellépjenek, kiálljanak magukért és másokért, ha valami igazságtalanságot, megkülönböztetést észlelnek, legyenek akár ők, vagy mások ennek az elszenvedői. Fontos az is, hogy legyenek példaképeik, akikre felnézhetnek, és az is fontos, hogy az édesapjuk feminista legyen, és jó lenne, ha minden férfi így vélekedne erről a témáról.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek