OtthonBankszámlanyitás: mire érdemes figyelni, ha bankot váltunk?

Bankszámlanyitás: mire érdemes figyelni, ha bankot váltunk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Modern hétköznapjaink szinte elképzelhetetlenek saját bankszámla nélkül. Digitális pénztárcánk egyik legnyilvánvalóbb előnye a készpénzmentesség – nemcsak üzletekben fizethetünk a számlához tartozó bankkártyával, hanem elektronikus úton intézhetjük magánjellegű pénzügyeinket is. Emellett a szolgáltatók és a hivatalos szervek is előnyben részesítik, néha pedig kötelezően előírják, hogy az ügyfél saját bankszámlával rendelkezzen. És akkor még nem szóltunk a munkabérről, valamint az egyéb jövedelmekről, amelyek jóváírásához szintén elengedhetetlen lehet a saját számla megléte.

A számlavezetés szerepe mindennapjainkban

A bankszámláknak különböző típusai léteznek attól függően, hogy milyen célra nyitnánk őket. A pénzintézetek széleskörű lehetőségeket kínálnak ezen a téren, minden helyzetre más konstrukció jelentheti az ideális megoldást. De mi a helyzet, ha nem a számlavezető bankunk nyújtja a kedvezőbb feltételeket? Mire érdemes figyelni, ha a jobb kondíciók elérése érdekében bankot váltanánk?

A bankszámla a napi, havi vagy más rendszerességű tranzakciók és az eseti jellegű átutalások lebonyolítására szolgál. Ezekhez a műveletekhez minden esetben szükség van egy meglévő számlára, amelyen a terhelések és a jóváírások teljesülhetnek.

Ezen kívül pedig magához a számlához kapcsolódnak olyan további szolgáltatások, mint a hitelkeret, a bankkártyahasználat vagy a készpénzfelvétel. De bankszámla nélkül nem lenne lehetséges az internetes vagy bolti vásárlás, valamint az online számlafizetés vagy a jövedelem munkáltatói átutalása sem. Ha pedig további elvárásaink lennének a számlával kapcsolatban, például azt szeretnénk, hogy az azon tárolt összeg kedvezően kamatozzon, igényeinkre különböző számlatípusok lehetnek a legalkalmasabbak. Nézzük is meg a legfontosabbakat!

A legfontosabb bankszámlatípusok

Az egyes bankszámlatípusok elsősorban funkcióikban különböznek egymástól, annak függvényében, hogy milyen célt szolgálnak. Különböző konstrukciók léteznek hétköznapi használatra, más típusok megfelelőek akkor, ha takarékoskodnánk és megint mások, ha külföldre is kereskednénk. Az alábbi fő csoportokról beszélhetünk:

  • fizetési számla vagy bankszámla
   , amely elsősorban a fizetések lebonyolítását szolgálja,
  • betétszámla
   , ahol takarékossági céllal félretett összeget helyezhetünk el magasabb kamatok mellett,
  • értékpapírszámla
   , ami befektetések és értékpapírvásárlások esetén célszerű megoldás,
  • devizaszámla
   , ami pedig külföldi pénznemekben bonyolított pénzforgalom esetében jelentős.

Emellett speciális számlatípusok is vannak, mint a fedezeti vagy a letéti számla, a leggyakoribbaknak azonban egyértelműen a fentiek tekinthetők.

Mit érdemes mérlegelni bankváltás előtt?

Ha nem érhető el jelenlegi számlavezető pénzintézetünknél a mostaninál előnyösebb konstrukció, akkor opcióként merülhet fel körbenézni más bankok kínálatában.

Ha más pénzintézet mellett szeretnénk elköteleződni, akkor bankszámlanyitás előtt érdemes átgondolni, hogy mire szeretnénk azt használni. Az egyes típusokat mérlegelve megtalálhatjuk a pénzügyi céljainkhoz leginkább illő megoldást – de egy független pénzügyi szakértő segítségét is igénybe vehetjük.

Ezt követően pedig a számlahasználati szokásainkat kell figyelembe vennünk. Célszerű az olyan részletkérdéseket tisztázni, mint a készpénzfelvételek gyakorisága és alkalmankénti összege, vagy hogy szeretnénk-e a számlához tartozó bankkártyát is igényelni, esetleg milyen kiegészítő szolgáltatásokra van szükségünk. Ilyen lehet az internetbank, a különböző mobilalkalmazások vagy a tranzakciókról kapott SMS-értesítés. Az elérhető lehetőségek mellett az ezekhez kapcsolódó díjakat, költségeket is megéri mérlegelni az összességében legelőnyösebb ajánlat megtalálása érdekében.

Mennyibe kerül a bankszámlanyitás?

Maga a bankszámlanyitás jellemzően ingyenes, ugyanakkor bizonyos szolgáltatásoknak már az elején lehetnek díjai, például a bankkártya kiállításának vagy a számlavezetés megkezdésének. A számlavezetési díj egy havi rendszerességgel visszatérő költséget jelent, amely a bankszámla fenntartásának árát foglalja magában, ugyanakkor általában nem tartalmazza az olyan rendszeres költségeket, mint például a kártyadíj vagy az SMS-ek díja. Emellett díja lehet az esetenkénti készpénzfelvételnek – érdemes kerülni más bankok ATM-jeit! – vagy az egyes tranzakcióknak is.

Mi a bankváltás menete?

Az egyszerűsített bankváltás során egy megfelelően kitöltött meghatalmazással megbízzuk új bankunkat, hogy intézkedjen a korábbi számlaszerződés és az ahhoz kapcsolódó kérdések rendezéséről. Ennek keretében nyissa meg új bankszámlánkat és vezesse át arra a korábbi számlánk egyenlegét, esetleg az azt terhelő rendszeres fizetési megbízásokat is.

Maga a bankváltás tehát nem egy bonyolult folyamat, személyesen csak új bankunkat kell felkeresni, ideális esetben csupán egyetlen alkalommal. Előtte viszont érdemes alaposan felmérni igényeinket és szokásainkat, hogy végül a leginkább testhezálló számlatípust válasszuk, a lehető legjobb feltételek mellett!

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek