HolotropikumBabadolog: óvd a baba tejfogait, az erős csontfogak javára

Babadolog: óvd a baba tejfogait, az erős csontfogak javára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fogorvosok úgy gondolják, ahhoz hogy a babának felnőtt korában is egészséges fogai legyenek, elengedhetetlen, hogy még pici korában a megfelelő szájhigiéniát biztosítsunk számára.

A legtöbb szülő hanyagolja a tejfogak ápolását, mert nincs tisztában azok valós szerepével. A tejfogak ugyanis arra szolgálnak, hogy fenntartsák és a megfelelő helyet biztosítsák a fogínyben az utánuk következő erősebb és sokkal fejlettebb gyökerű csontfogaknak.

Ha a kisgyerek túl hamar hullatja ki tejfogait, ebből problémák adódhatnak, mivel a még „nevelés alatt lévő” fogíny könnyen deformálódhat, és a lassan előbukkanó csontfogak egyenlőtlenül nőhetnek majd.

Továbbá az is meglepő megfigyelés, hogy majdnem fele – azaz 40%-a – az 5 éven aluli gyerekeknek járt már fogorvosnál fogszuvasodás miatt.

Ennek értelmében, Janet Clarke, a Brit Fogegészségügyi Egyesület szóvivője azt tanácsolja a szülőknek, fordítsanak gondot a csöppségük fogazatára attól a pillanattól kezdve, hogy kinőtt az első tejfoguk. Fogkefe helyett használják az ujjukat, és azzal tisztítsák meg a még érzékeny fogacskákat, speciális fogkrém segítségével. Később aztán áttérhetnek a fogkefére.

A kecsketej szerepe a kisbaba értendjében

Clarke ugyanakkor arra is felhívta a szülők figyelmét, hogy 1 éves kor után már ne adjanak cumit a gyerekek szájába. Ez ugyanis olyan baktériumokat juttathat a baba szájüregébe, amelyek ártalmasak lehetnek a fogak zománcára.

A szóvivő hozzátette, ha elalvás előtt a pici tejet szokott inni, nem árt utána is fogat mosni. Bár furcsán hangzik, de a tejben is vannak olyan cukrok, amelyek lecsökkentik a nyál termelődését. A nyálnak pedig rendkívül fontos szerepe van a fogak tisztításában – emelte ki Janet Clarke.

A gyerekeket általában 7 éves korukig szokás felügyelni fogmosás közben.

A legjobb innivaló, amit fogyaszthatnak, az a sima víz vagy a tej. A gyümölcslevek is fontosak, mivel alapvető vitaminforrást jelentenek, azonban a fogakra már nincsenek jó hatással.

A csoki és a karamella elsők a tiltólistán, de egyébként miden olyan édesség is tilos, amely a fogakhoz tapad. Ezekben van ugyanis a legtöbb cukor, ami egyértelműen árt a fogaknak. Ezért jó, ha igyekszel nem rászoktatni a csöppséged az édesre.

Inkább neveld úgy, hogy ne féljen a fogorvostól – 2 éves korától vidd rendszeresen (amennyiben lehetséges, félévente) felülvizsgálatra, ebben a korban ugyanis a legtöbb kicsi már 20 tejfoggal büszkélkedik. És ne feledkezz meg a száj higiéniájának fontosságáról! Mert az egészséges fogak biztosítják a szervezet egészségét is!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek