KuriózumAzt szeretnéd, hogy gyerekedből életrevaló és talpraesett felnőtt váljék? Ha igen, íme...

Azt szeretnéd, hogy gyerekedből életrevaló és talpraesett felnőtt váljék? Ha igen, íme 5 hasznos tanács, melyet érdemes szülőként megfogadnod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szülők, tanárok, tanítók, edzők tömkelege fáradozik nap mint nap azon, hogy gyerekeinket fejlesszék, oktassák és utat mutassanak jövőjüket illetően. Viszont egy boldog és kiteljesedett élethez korántsem elég annyi, hogy például a gyerek kitűnő labdaérzékkel rendelkezik és fényes labdarúgó karrier állhat előtte.

Azt szeretnéd, hogy gyerekedből életrevaló és talpraesett felnőtt váljék? Ha igen, íme 5 hasznos tanács, melyet érdemes szülőként megfogadnod!

Egy, az American Journal of Public Health magazin által publikált 2015-ös tanulmány eredményei szerint az élet sikerességét legnagyobb mértékben befolyásoló tényező nem más, mit a szociális és érzelmi kompetencia minősége.

Tudósok arra is rávilágítottak, hogy azok a gyerekek, akiknél már óvodás korban megállapítható volt a magasabb szociális, érzelmi és mentális kompetencia megléte, azok 25 éves korukra nagyobb valószínűséggel rendelkeztek felső végzettséggel és stabil munkahellyel. Ezzel ellentétben az alacsonyabb érzelmi kompetenciával rendelkező gyerekek hajlamosabbak voltak arra, hogy elhagyják az iskolát és illegális dolgokba keveredjenek.

Az érzelmi kompetencia igencsak meghatározó, de nem feltétlenül kizáró tényezője a sikeres életnek, hiszen azt megannyi tényező befolyásolhatja, úgy külső, mint belső egyaránt. Szerencsére a társadalmi és érzelmi kompetencia fejleszthető, így szülőként akár tudatosan is rávezethetjük gyerekeinket arra, hogy hogyan lehetnek mentálisan és érzelmileg is stabilak életük végéig.

Ezt már olvastad? Egy kutatás szerint: minél több ölelésben van része egy gyereknek, annál intelligensebb lesz!

1. Érzelmei kapjanak visszaigazolást

A gyerekek érzelmei sokkal törékenyebbek, mint a felnőtteké, így nem szabad félvállról venni, legyen szó bármilyen banális kis dologról. Bármit is érezzen a gyerek, üljünk le és beszéljünk róla. Ha mérges, beszéljük át vele, hogy mérgesnek lenni olykor természetes dolog, és ne tudjuk le annyival, hogy „nem nagy ügy, majd elmúlik.”

2. Készítsük fel arra, hogyan kezelje érzelmeit

Egy jó szülő sosem vállalja át gyerekei érzéseinek a felelősségét. Ahelyett, hogy felvisítanánk, vagy megnyugtatnánk őket inkább olyan eszközt adjunk a gyerek kezébe, amivel bármikor úrrá lehet a saját érzelmein. Van olyan gyerek, akit a zenehallgatás kapcsol ki, és van, akit a festegetés, a lényeg, hogy találjuk meg azt az elfoglaltságot, amit a gyerek egyedül is képes lesz alkalmazni bármilyen helyzetben.

Azt szeretnéd, hogy gyerekedből életrevaló és talpraesett felnőtt váljék? Ha igen, íme 5 hasznos tanács, melyet érdemes szülőként megfogadnod!

3. Hagyjuk, hogy hibákat kövessen el

Habár szülőként nagyon nehéz feladat, hogy gyerekünk minden egyes lépését kövessük, olykor hagynunk kell, hogy saját bőrén tapasztalja meg a hibáinak következményét. Nem szabad átvállalnunk a felelősséget az ő tetteiért, inkább vezessük rá, hogy mit csinált rosszul, így teremtve lehetőséget a fejlődésre.

4. Vonjuk be a problémamegoldás folyamataiba

Sok gyerek olykor megfeledkezik a kötelezettségeiről, feladatairól, de az okos szülő ahelyett, hogy megszidná gyermekét, inkább közösen kidolgoz egy tervet, hogy hogyan is tehetné csemetéjét felelősségteljesebbé. Ez persze nem azt jelenti, hogy tettei nem vonnak maguk után következményeket.

Ezt már olvastad? A szakértők meghúzták a vészharangot: “A mai gyerekeknek nincs gyerekkora, ezért meg fognak betegedni”!

5. Hagyjuk, hogy a gyerek keveredjen kényelmetlen szituációkba

Ha gyermekeinket igazán fel akarjuk készíteni az életre, akkor nem próbáljuk még a legapróbb széltől is megóvni. Hagyjuk, hogy találkozzon olyan helyzetekkel, amelyekben megtapasztalhatja a frusztrációt, hiszen tapasztalatok útján fejlődik a gyerek. Természetesen mindig álljunk készen, és ha kell segítsük ki a helyzetből, de óvatosan rá kell vezetnünk arra, hogy ha valami rosszul sül el, akkor nem a pánikolás a legjobb megoldás, hanem ötletelni kell, hogy hogyan hozható helyre a probléma.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek