KuriózumAzok az apák, akik elhanyagolják gyermekeiket komolyan befolyásolhatják jólétüket

Azok az apák, akik elhanyagolják gyermekeiket komolyan befolyásolhatják jólétüket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán sosem volt ennyire biztonságos a világunk, hiszen ha körbenézünk, azért nincs annyi háborús övezet, mint 50-100 évvel ezelőtt, a lehetőségek az önérvényesítésre mindenki számára adottak, bárhol, szabadon lehet munkát vállalni egyre magasabb fizetésekért.

Azok az apák, akik elhanyagolják gyermekeiket komolyan befolyásolhatják jólétüket

Azonban valahogy nem kezdünk egymásra, a gyerekeinkre figyelni igazán, nagyon sok család él úgy, viszonylag anyagi jólétben, nélkülözésre egyáltalán nem szorulva, ahol az egyik szülő, többnyire az édesapa külföldön dolgozik, hogy biztosítsa az otthon maradt családja életszínvonalát. Ez egyrészt érthető, másrészt nem árt tudni, hogy ennek is komoly ára van, ami leginkább a gyerekek jövőjét határozhatja meg.

Pszichológusok szerint, ha az apa “elhagyja” a családját, akkor annak a gyerekekre nézve pszichés és érzelmi hatása lesz, főként a szociális, társas viselkedésükre nézve.

A szakértők szerint az iskolában, baráti társaságban tapasztalható gúnyolódások, kiközösítések nagyon megviselik a gyerekeket, főként azokat, akik életéből hiányzik az édesapjuk, azaz az apa-kép. És ez hatványozottabban érvényes azon gyerekek esetében, akik úgy érzik, hogy édesapjuk elhagyta őket, nem törődött eleget velük, így bennük nagyobb mértékben alakulhat ki félelem, a kiszolgáltatottság érzése és a szorongás.

A Pennsylvania Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy az apa nélkül felnövő gyerekek nehezebben kötnek barátságokat, nehezebben alakítanak ki emberi kapcsolatokat, sokkal félénkebbek és bizonytalanabbak lesznek, ezért felnőtt korukra jóval nagyobb eséllyel fogják elszigetelni magukat az emberektől, a társadalomtól, és a magányosság érzését is könnyebben megtapasztalhatják.

Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy ha egy apa hosszú hónapokra elutazik, nem érdeklődik a gyereke iránt, akkor bizalmi válság alakul ki, a gyerek egyre inkább nem fog hinni, nem fog megbízni az apjában, és azt visszaszerezni nagyon nehéz lesz. Ezért kell minél jobban odafigyelni a gyerekekre, még a tanároknak is, hogy ha bármi viselkedési problémát észlelnek a kicsiken, akkor szakember segítségével még időben sikerüljön mérsékelni a lelki traumákat, töréseket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek