Az tény, hogy az emberek olvasás közben akkor tudnak értékelni igazán egy alkotást, ha annak valamely, vagy összes szereplőjének a helyzetébe kellőképpen bele tudják élni magukat, azonosulni tudnak válságos, vagy éppen izgalmas helyzeteivel. Ugyanakkor azok, akik ilyen szinten tudnak azonosulni az olvasott könyvvel, állítólag személyiségbeli átalakuláson is átmennek.

Fotó: photl.com

Olvasás közben, főleg az illusztrációk nélküli könyvek esetében, teljes mértékben a fantáziánkra van bízva, hogy mit-hogy tudunk elképzelni adott esetben, a leírtak közül. Ezzel kapcsolatban nemrég készült egy tanulmány, amely azt mondja, hogy az adoptált magatartásformák, beszédstílusok, gondolkozás, felelősségvállalás, kockázatvállalás stb. hatással van ránk, és egyszerűen (és pontatlanul) szólva azzá válunk, amit olvastunk.

Az Ohio Állami Egyetem pszichológia tanszékének kutatói e témában tevékenykednek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyakran, vagy rendszeresen olvasgató emberek igen hasznos gondolatokat, érzéseket, reakciókat sajátíthatnak el olvasmányaikból, amit pszichológiai terminológiával “experience-taking”-nek neveztek el (tapasztalat-átvétel).

Ilyen formán a rendszeresen saját ízlésének megfelelő anyagokat olvasó egyének nemcsak fokozott agyi aktivitást érhetnek el (ami önmagában az olvasás gyakorlatával jár), hanem igen fejlett érzelmi és probléma megoldási intelligenciát is elsajátíthatnak, vagy pont ellenkezőleg, személyiségromboló ismeretanyagot halmozhatnak fel.

Az olvasással szemben a mozgófilm nem ösztönzi arra a “befogadóit”, hogy lépjenek interrakcióba a könyvvel, vagyis vegyék ki a részüket legalább a kaland vizuális megalkotásában, a helyzetek pontos elképzelésében. Nem aktiválja sem a fantáziáért felelős régiókat, de még az agyi aktivitást sem növeli, mégcsak a film vetítése közben sem, nemhogy utána…

A tudósok végkövetkeztetése: ha az emberek folyamatosan olvasnának, sok féle, fajta, nemű, gondolkodású, több tevékenységet folytató, más-más körülmények között élő “szereplőt”, és annak történetét ismernék meg, és ez igencsak bővítené a szellemi horizontjukat, és sokkal egészségesebben tudnának szocializálódni, mindezt hihetetlenül, csupán a rendszeres olvasásnak betudva.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.