LélektárAz ünnepek nem mindig esnek egybe

Az ünnepek nem mindig esnek egybe

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Advent, Karácsony, Új Év, Húsvét, Pünkösd, születésnapunk, szeretteink születésnapja, házassági évfordulók, megemlékezések – mindegyik meghatározott naptári dátumhoz kötöttek.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A lelkünk naptárában az „ünnep” új értelmet kap, az idő szűkül vagy tágul, lelassul vagy felgyorsul, végtelenné válik, vagy nem létezik. Fölösleges önmagad emésztened, amiért Karácsonykor nem tudtad annyira átadni magad az ünnepnek, január elsején nem születtél újra az újévvel együtt, amiért születésnapodon inkább szomorúbb voltál, mint más napokon, egy átlagos hétfőn jobban örültél a házasságodnak, mint az évfordulón, mert a szép lelked úgyse fizikai, objektív naptáraink parancsára éli meg az ünnepeit.

A „léleknaptár” egy különleges naptár, felszabadítja a lelked az objektív időérzék korlátaitól. A lelked, amikor ünnepel reményben és hitben fürdik, derűbe öltözik, szeretetből cselekszik. Érezni fogod. Lelkedben nemcsak vasárnap lehet a pihenés és hálaadás napja, nemcsak a húsvéti időszak előtt böjt és megtisztulás, nemcsak szilveszter estéje az újévi fogadalmak ideje, hanem lelkedtől ajándékban részesülhetsz a születésnapodon kívül más napokon is, egy évben akár többször is „újjászülethetsz”. Személyes ünnepekben részesít a lelked az év valamennyi napján, és ezek nem mindig esnek egybe a naptári ünnepeinkkel.

Ismerd fel, amikor ünnepel a lelked, nem nehéz. Ha úgy érzed, gyógyulsz és az életed is gyógyul, amikor el tudod fogadni feltétel nélkül jelenlegi helyzetedet, amikor új erőforrásra bukkantál magadban, új célokat, álmokat álmodtál meg, amikor felismered önmagadban és embertársadban a megismételhetetlen emberi mivoltotokat, életetek kifürkészhetetlen útjait, amikor bizalommal és hittel tölt el a mai és a holnapi nap – már-már ünnep a lelkednek. De érezni fogod. Ez valami ahhoz hasonló érzés, mint amit Karácsony reggelén érez az ember.

A lelked ünnepeiben az a különleges, hogy nem muszáj megoszd másokkal, ha nem szeretnéd. Sok esetben az égvilágon senki sem tudja, hogy te mennyire örülsz, szeretsz és hálás vagy odabenn, igazi ünnepet élsz át, hiszen ez annyira személyes, intim ünneplés, hogy valahogy csak azokkal szeretnéd megosztani, akik igazán közel állnak és ismerik lelkedet. De ennek ellenére, ha úgy érzed, szeretnéd megosztani másokkal, bátran tedd meg, s ne aggódj, ha ők nem tudnak ünnepelni veled egyszerre, hisz az ünnepek nem mindig esnek egybe, nemcsak a hagyományos naptár és lelked naptára között lehetnek eltolódások, hanem egyéni naptáraink között is. Ha viszont már éreztél ünnepet a lelkedben, könnyű lesz neked felismerned azt, amikor az ünnep jelen van embertársad lelkében.

Nagyon szép az ünneplő lélek, olyankor szokták mondani, hogy sugárzik. A hamis, erőltetett ünnepnek nincs színe, az csak kétséget hagy maga után, levertséget. Légy óvatos, ha részt veszel mások hamis ünnepnapjain, tarts meg a te ünnepeidet, amikor eljött az idejük, s lelkedhez méltóan ünnepelj. Tegyél rendet benne, öltöztesd ünneplőbe, tápláld bőséges, igazi eledellel, szeresd, ahogy csak te vagy képes őt szeretni, légy vele, légy szeretteiddel.

Ha a mai napod nem volt ünnep a lelkednek, a tegnapi sem volt az, és holnap sem valószínű, hogy lelked ünneplőbe öltözik, ne csüggedj, légy lelkeddel, nem kell megvárnod a következő hagyományos naptárbeli eseményt, hogy okod legyen az ünneplésre – a lelked majd szépen suttogva tudtodra adja, hogy számodra eljött az ünnep, most lehet, most szabad ünnepelni. Érezni fogod.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek