Az őszi nap-éj egyenlőség mentálisan érinthet bennünket anélkül, hogy azt mi észrevennénk – állítják a szakemberek.

A pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy ez az időszak, amikor a nappalok rövidülnek, az éjszakák pedig hosszabbak lesznek, kedvez a depresszió és az álmatlanság kialakulásának. Amikor a Nap eléri a Földdel azonos tengelyt, és sugarai az Egyenlítőre merőlegesen esnek, akkor következik be a nap-éj egyenlőség.

“A nappalok egyre rövidebbek, ezért kevesebb időnk van bizonyos dolgok elvégzésére és ezek már jó okot szolgáltatnak a csalódottságra. Másrészt az időjárás hűvösebbé válik, és testünknek több energiát kell elfogyasztania a hőmérséklet szabályozásához. Mindez pedig szezonális depresszióhoz vezethet. Reggel nehezen ébredünk, egész nap fáradtnak érezzük magunkat, nem tudunk koncentrálni a munkahelyen, éjszaka álmatlanságban szenvedünk, és bármennyit alszunk is, nem érezzük kipihentnek magunkat”– magyarázza Cristina Dincu pszichológus az Observator számára adott interjújában.

A szezonális depresszió első jelei a következők lehetnek:

  • reggel nehezen ébredünk;
  • egész nap fáradtak vagyunk;
  • idegesek vagyunk és képtelenek a munkánkra koncentrálni;
  • álmatlanság lép fel;
  • hiába alszunk, nem érezzük kipihentnek magunkat;
  • étkezési rendellenességek jelentkezhetnek;

És alig egy hónap múlva egy újabb változás, azaz a téli időszámításra való áttérés, ismét felborítja a bioritmusunkat, amikor az órákat egy órával visszaállítják, és így a 4 órából 3 óra lesz.

Erre az eseményre október utolsó hétvégéjén kerül sor 26-ról 27-re virradóra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.