KuriózumAz ősi Enneagram rendszere mindent elárul arról, milyen ember vagy valójában

Az ősi Enneagram rendszere mindent elárul arról, milyen ember vagy valójában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ősi Enneagram rendszerrel feltérképezheted személyiséged legapróbb vonásait is!

Az ősi Enneagram rendszere mindent elárul arról, milyen ember vagy valójában
Te melyik rendszerbe sorolnád magad?

Az „Enneagram személyiségtípusai” tulajdonképpen egy ősi rendszerből születtek, mely az egyéneket egyedi és személyes vonásaik alapján 9 karaktertípusra osztja. Ezek a karaktertípusok a következők:

1. A reformerek
2. A segítők
3. Az eredményesek
4. Az individualisták
5. A megfigyelők
6. A lojálisak
7. A lelkesek
8. A kihívók
9. A béketeremtők

Mindenki egyetlen kategóriába tartozhat csak, annak ellenére, hogy olyan is előfordulhat, hogy valaki több típus jellemvonásait is hordozza. Míg egyelőre nem tiszta az, hogy ezt a genetika milyen szinten befolyásolja, sokan úgy vélik, hogy már születésünkkor eldől, hogy melyik karaktertípus táborát erősítjük életünk során. Az azonos kategóriába tartozó személyek jellemvonásai hasonlóak, de persze mindenki rendelkezik egyedi jellemzőkkel is.

Az intelligenciának és a felfogásnak három központja van: az ész, a szív és a test. Mindenkiben mindhárom központ dolgozik, de a különböző személyiségtípusoknál más-más dominál. Az első központ azért felel, hogy rájöjjünk kik is vagyunk valójában, felfedezzük képességeinket és fejlesszük önmagunkat. A test központúak a mozgás és a dinamizmus szerelmesei. A kihívók, a béketeremtők, és a reformerek a biztonságra, a valahova tartozásra és a jó lépésekre fektetik a hangsúlyt, míg a segítők, az eredményesek és az individualisták a sikeres kapcsolatokat, mások elvárásainak megfelelő magatartást tartják fontosnak.

Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik csoportba tartozol, akkor az alábbi alapos elemzésnél te is rálelhetsz azokra a tulajdonságokra, melyek a leginkább jellemzőek rád, és máris kikristályosodhat a helyzet:

1. A reformerek

A tökéletesség elérése motiválja őket, maguk és a környezetük fejlődését is egyaránt szem előtt tartják. Folyton az egyensúlyra törekednek és csak ritkán érzik elégedettnek magukat. Olykor álszentek és túlzottan kritikusok is egyaránt.

2. A segítők

Őszinte személyiségek, a szeretet és az elfogatás irányítja életüket. Gyakran tartják őket túlságosan hízelgőknek, és érzelmeseknek és olyan embereknek, akik szeretnek birtokolni, de legbelül igenis törődő, szerető és önzetlen emberek.

3. Az eredményesek

Ezek az emberek minden tettükre jóváhagyást és szeretetet várnak el a többiektől. Mélyen legbelül attól félnek, hogy értéktelenek és közömbösek mások számára. Néha túlságosan megerőltetik magukat azért, hogy megszerezzék az elismerést.

4. Az individualisták

Az individualistáknak szívügyük az, hogy kifejezzék mennyire egyediek. Nagyon tehetségesek és ezeket az ajándékokat a művészetek terén kamatoztatják a legjobban.

5. A megfigyelők

Igazi gondolkodók, akik gyakran elméláznak az élet nagy dolgain. Folyamatosan kutatnak, kérdeznek és törik a fejüket, hogy kiokoskodjanak valami újat. Könnyedén képesek szemléletükön változtatni.

6. A lojálisak

A lojálisak annak a hibájuknak köszönhetően, hogy csukott szemmel is képesek megbízni szeretteikben, sokszor tartanak az elválástól és attól, hogy valami véget ér. Ugyanannyira vágynak a mások támogatására, mint amennyire ők maguk buzdítanak másokat. Igénylik és elfogadják az útmutatást. Rendkívül rettegnek attól, hogy valami kár éri őket.

7. A lelkesek

Ez a típus a legkalandosabb személyiségtípus mindközül. Szabadlelkűek, vállalkozó szelleműek és extrovertáltságuknak köszönhetően mindenféle tapasztalatra szert akarnak tenni. Félnek attól, hogy a rutin rabjaivá válnak.

8. A kihívók

A kihívók óriási akarattal, erővel és hatékonysággal rendelkeznek, amitől mások szemében gyakran tűnnek arrogánsnak és konfrontatívnak. Ezen negatívumok ellenére ők mindig arra törekednek, hogy megvédjék azt, amijük van.

9. A béketeremtők

Ez a harmonikus típus a külső és a belső megelégedésre egyaránt éhezik. Elsőre talán gyengének tűnhetnek, de ez azért van, mert nem a saját egójukat helyezik az első helyre. Magabiztosak, optimisták, nem ítélkeznek túl elhamarkodottan és toleránsak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek