HolotropikumAz orvos szerint a fekete teában való lábáztatás segíthet megakadályozni a lábizzadást

Az orvos szerint a fekete teában való lábáztatás segíthet megakadályozni a lábizzadást

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A test többi részéhez hasonlóan a lábunk is több izzadságot termelhet nyáron, ami kellemetlen lehet. „Ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy emelkedik a testhőmérsékletünk is, és ilyenkor izzadunk, hogy szabályozzuk a hőmérsékletünket” – mondja Dr. Jacqueline Sutera szakorvos. Az izzadás normális és természetes dolog, de amikor túlzott mértékű, és kellemetlen szagokkal jár, már komoly problémát jelenthet – írja a Well+Good.com.

Ráadásul az olyan anyagok, mint a gumi, ami a legtöbb strandpapucs anyaga, nem szívják fel az izzadtságot. Ha teheted, válassz olyan strandpapucsot vagy szandált, aminek texturált talpbetétje van, ez egy kis tartást ad a lábnak, és legalább nem csúszkál annyira a cipőben.

Ha pedig úgy érzed, a lábizzadás komoly problémát jelent a számodra, itt az ideje, hogy megoldást keress. Először is, egyes izzadás- és szagproblémák orvosi ellátást igényelnek, például a fertőzés okozta szagok.

Ha azonban nincs szó fertőzésről, egyszerűen csak az izzadás okoz gondot, érdemes azzal kezdeni, hogy lecseréled a régi cipődet egy újra, mivel a viseltes, régi cipő táptalaja lehet azoknak a baktériumoknak, amelyek lábszagot okoznak.

„A lábszag sokszor azért fordul elő, mert amikor a lábad izzad, például egy tornacipő belsejében, az felszívja az izzadságot, majd a baktériumok elkezdenek táplálkozni az izzadságból. A szag valójában a baktériumok mellékterméke” – mondja Dr. Sutera. A baktériumoktól hemzsegő régi cipők tehát súlyosbíthatják a lábizzadás problémáját.

Ha a cipő lecserélése nem oldja meg a problémát, Dr. Sutera egy olyan természetes módszert ajánl, amelyet otthon is könnyen kipróbálhatunk – ez pedig az erős fekete teában történő áztatás.

Hogy fékezheted meg a lábizzadást fekete tea segítségével

A fekete teában található csersav (tannin) a verejtékmirigyekre hatva csökkentheti azok aktivitását.

„Olyan, mint egy természetes izzadás gátló” – mondja Dr. Sutera. „A csersav hatására a verejtékmirigyek átmenetileg összezsugorodnak, így nem termelünk és bocsátunk ki annyi izzadságot.”

A gyógynövény- vagy zöld teában nem találsz csersavat. Ez csak a fekete teában található meg, és ennek is erősnek kell lennie ahhoz, hogy hatékony legyen.

„Olyan sötétre és olyan erősre kell főzni, amit semmiképpen sem innánk meg. Nem tudom, hogy van-e pontos recept, de mondjuk úgy, hogy legalább ötször erősebbnek kell lennie, mint ahogy fogyasztjuk” – mondja Dr. Sutera.

Dr. Sutera azt javasolja, hogy készítsünk egy nagy adag szuper sötét és erős teát. Ezután egy kis mennyiséget tegyünk egy kádba vagy mosdótálba, és áztassuk ebben a lábunkat körülbelül 10 percig esténként. A teának nem kell az egész lábfejet ellepnie, csak a talpat, mivel ott találhatók a verejtékmirigyek.

Az eredmények nem lesznek azonnaliak, több napig kell ismételnünk a fekete teában való áztatást, hogy az hatni kezdjen. Ugyanakkor ez csak rövid távú megoldás: amint abbahagyjuk a rendszeres áztatást, a verejtékmirigyek ismét normálisan működnek majd. Ha azonban rendszeresen alkalmazzuk ezt a módszert, elérhetjük vele a kívánt hatást.

Dr. Sutera szerint a fekete tea ráadásul hámlasztóként is működik, így az áztatást a lábápolás rendszeres részévé is tehetjük. Adhatunk hozzá illóolajokat is, majd az áztatás után hidratáló krémmel kenhetjük be a lábunkat.

Tavasszal illetve nyáron a lábunknak extra gondoskodásra lehet szüksége, és a fekete teában való áztatás az öngondoskodás rutinjának rendszeres része lehet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek