LélektárAz örök boldogság keresők társasága

Az örök boldogság keresők társasága

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A boldogságot ki-ki a maga módján látja és értelmezi állapotként vagy folyamatként. Olyan pozitív mentális állapot jellemzi, ami a megelégedettségtől az örömérzésig terjedhet. Az igazság az, hogy annyi félék vagyunk, hogy nagyon nehéz meghatározni, hogy mi is pontosan a boldogság. Sokan azt mondják, hogy boldogság az, amikor egészséges vagy, van anyagi vagy érzelmi biztonságod, tartalmas kielégítő kapcsolatod szeretteiddel, barátaiddal, beteljesíted önmagad, stb.

boldogsag

Hazudik az az ember, aki azt mondja, hogy őt soha az életben nem foglalkoztatta legalább egyszer a boldogság kérdése. És vannak azok, akiket mindig ez foglalkoztat. Ők az örök boldogság keresők.

Háromféle örök boldogság kereső létezik, éspedig:

A boldogtalan örök boldogság keresők

Ők azok, akik soha sem elégedettek. Általában nem is igazán tudják, hogy mi is tenné őket boldoggá, valahogy nem merik megfogalmazni önmaguknak, csak bolyonganak a nagyvilágban és az életben, és csak várják, hogy hátha történik valami, hogy tudják azt mondani, hogy: „na, most aztán én olyan boldog vagyok!” – és eközben a várás közben vágyakoznak, áhítoznak a boldogságért, ami soha nem jön el, és borzalmasan szenvednek. De mivel a boldog pillanatok elég ritkán toppannak az életükben, már nem is tudják felismerni ezeket a pillanatokat, s abban a szerencsés esetben, ha fel is ismerik, megijednek a boldogság érzésétől, s hagyják az egészet elveszni s visszatérnek a boldogtalan örök boldogság keresők társaságába. Abban az esetben, ha tudják, hogy mi tenné őket boldoggá, olyan boldogságképet alkotnak magukban, amiről úgyis tudják, hogy sosem megvalósítható.

A boldog örök boldogság keresők

Ők azok az emberek, akik, akár tudják, akár nem, hogy mit jelent számukra a boldogság, ők aztán boldogok így is, úgy is. Nem attól függ a boldogságuk, hogy meghatározásokhoz kötik azt, vagy álomképekhez, célokhoz, sem attól, hogy elérik ezeket vagy sem. Akkor is boldogok, ha betegség éri őket vagy olyan szegények, mint a templom egere. De ha már van saját fogalmuk a boldogságról, vagy céljaik, őket aztán nem állítja meg semmi és senki azok elérésében. Törtetnek, nevetnek közben, ha kudarcot vallanak, sebaj, az élet nem áll itt meg a számukra, élvezik tovább az élveznivalókat. Megelégednek azzal is, ami van. Kihasználják a pillanatot, ha kell, tudnak türelmesen várni s közben nagyokat kacarászni, gyakran nem bízzák a véletlenre az életüket, úgy intézik, hogy a boldogság találja meg őket, nem ők a boldogságot, mindig mesterkednek valamiben, másoknak segítenek boldognak lenni. Külső szemmel ők a mindig is szerencsések. Őket szoktuk irigyelni vagy példaképnek tekinteni. Ők is szenvednek néha-néha, de hamar elmúlik, mert nem adnak olyan nagy jelentőséget a szenvedésnek, mint inkább annak az élménynek, amit a boldogság nyújt a számukra.

A csendes örök boldogság keresők

Ők vágyaikat, álmaikat nem osszák meg soha senkivel. Ők azok, akikről sose tudjuk, hogy miről álmodoznak, hogyan járhatunk a kedvükbe, nem beszélnek terveikről, céljaikról, csak azon kapjuk magunkat, hogy hoppá, ez a csendes, szerény, visszahúzódó természetű emberke hirtelen megházasodott, csattan ki a boldogságtól, mert már a második gyerekkel áldotta meg az Jóisten, kinevezték fiatalon vezérigazgatónak egy híres cégnél, vagy azok, akik olyan csendesek voltak, hogy két ép mondatot alig lehetett hallani tőlük, most meg előadást tartanak egyetemeken. Ők azok, akikről nem is gondoltuk volna, hogy valaha sikeresek is lehetnek az életük során. Ők mindig meglepnek minket. Szépen, csendesen intézik az életüket, nem kérnek tanácsot, nem igazodnak másokhoz, nem arra törekednek, hogy állandóan megfeleljenek eszméknek, csoportoknak, elvárásoknak, ők intézik a maguk dolgát s annyi. De ők is boldogság keresők. Csendesen, türelmesen keresik, keresgélik a maguk módján, és előbb-utóbb kirobban belőlük a boldogságuk.

Tudom, hogy magadra ismertél, Te, örök boldogság kereső!

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek