KuriózumAz optimizmus jó neked?

Az optimizmus jó neked?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbben azt állítják, hogy igen. Az optimista, derűlátó emberek jobban örülnek az életnek, úm. az élet apró örömeinek, és tovább élnek, mint a pesszimisták. A valódi kérdés azonban az, hogy miért?

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az egészséges optimizmus által az emberek egészségesek lesznek, vagy az egészséges emberek gondolkodnak eleve derűsen a hétköznapokban? Tyúk, vagy a tojás?

Lássunk néhány statisztikát:

– a magas optimizmus rendszerint alacsony halálozási számmal jár.

– a pozitív érzelmekkel teli embereknek általában alacsonyabb a vérnyomása.

– a pesszimisták esetében kétszer nagyobb a szívmegbetegedések kockázata, mint az optimistáknál.

Ahhoz, hogy kézzelfogható dolgokkal is elő tudjanak rukkolni, a tudósok az elmúlt néhány évben az emberek általános hangulatát és egészségügyi állapotát vizsgálták. A tanulmányok kimutatták, hogy a megbetegedések nem állnak szoros összefüggésben az ember optimista-pesszimista beállítottságával. (2008, május, Harvard Men’s Health Watch)

Egy másik tanulmány viszont arra világított rá, hogy az optimizmus az agy olyan régióit serkenti aktivitásra, amely a depresszió leküzdésében játszik fontos szerepet. De miért is van jótékony hatással ránk az optimizmus?

A tudósok megfigyelték, hogy azok az emberek, akik pozitív gondolatokkal, tervekkel, egyáltalán hozzáállással viseltetnek az élet egészével szemben, gyakran egészségesebb életet élnek, sportolnak, szoros szociális hálóval rendelkeznek (amelyet ápolnak is), és kevesebb orvosi ellátásra szorulnak, átlagosan.

Amint azt jól tudjuk, a jelen kor legpusztítóbb betegsége a stressz. Az optimista emberek szervezetében a megfigyelések szerint lényegesen kevesebb stressz-hormon termelődik, és ezért vetették fel azt az elméletet is, miszerint az egészséges optimizmus genetikai örökség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek