HolotropikumAz ízületi gyulladás depresszióssá és magányossá tesz sokakat

Az ízületi gyulladás depresszióssá és magányossá tesz sokakat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A reumás ízületi gyulladástól szenvedők 70 százaléka nem jár társaságba fájdalmai miatt, kétharmada még a baráti vacsorameghívásokat is elhárítja – áll egy brit felmérés eredményösszegzésében.

A szigetország lakosságának több mint a tizede, csaknem 700 ezer ember küszködik a betegséggel, amely heves fájdalommal jár. Nem csupán idősek baja a reumás ízületi gyulladás, középkorúak is akadnak a betegek között, akiknek egyharmada úgy értékeli, hogy a kór búskomorrá és magányossá tesz. Minden második beteg annyira szenved, hogy – a betegség jelentkezésétől számított – tíz éven belül felhagy munkájával. Gyógymód nincs, a tünetek télen a legkínzóbbak.

A felmérés egy gyógyszergyár megbízásából készült. Adatainak ismertetésén túl, a Daily Mirror című brit lap egy 42 éves nő példáján keresztül külön is érzékeltette a betegség tragikumát. Jo Lloyd Baker még csak 42 éves, de már 2008 óta kínlódik ízületi gyulladásával. Gyerekei akkor 3 és 1 évesek voltak. A nagyobbik még ugyanannak az évnek a telén arra kérte, hogy segítsen neki hóembert építeni.

„Némán folytak a könnyeim, mert akkor eszméltem rá, hogy ezzel az erővel akár a Himalája megmászását is kérhette volna tőlem” – idézte a nőt a lap.

A tél különösen kegyetlen számára is, igyekszik előre felkészülni az évszakra, minél több vásárlást a világhálón keresztül intézni. Munkáját ugyan nem a betegség miatt, hanem a gyermekeiért adta fel, de idővel rákényszerült volna visszavonulni. A gyulladás miatt elkezdte magát tanácsadónak képezni: ízületi gyulladástól szenvedőkön próbál legalább szavakkal segíteni. Erre az is vezette, hogy megdöbbentően csekély érzelmi és lélekerősítő támogatást talált.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek