HoroszkópAz év asztrológiai „bombája” - a Plútó 2023. március 23-án belép a...

Az év asztrológiai „bombája” – a Plútó 2023. március 23-án belép a Vízöntőbe

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahogy Rudolf Steiner osztrák polihisztor, filozófus, a Waldorf-pedagógia atyja mondja, a Testvériség (amit a Vízöntő képvisel) csak akkor kezdődik, amikor az emberek a szeretetet helyezik a vélemények, különbözőségek fölé. Ez azt jelenti, hogy mindannyiunknak toleránsabbá kell válnunk.

A 2023-as év asztrológiai „bombája” a Plútó belépése a Vízöntőbe – ez az átvonulás az egész emberiség számára nagy jelentőséggel bír, de egyéni szinten is fontos változásokat hoz. A Plútó 2023. március 23-án, magyar idő szerint 13:24-kor lép be a Vízöntő jegyébe, majd június 11-én egy időre visszalép a Bakba, aztán 2024. január 21-én visszatér a Vízöntőbe, és ott is marad 2044. január 9-ig, tehát a következő 20 évben.

A Plútó Nap körüli útja 248 évig tart, és meghatározza a világtörténelem fejezeteit. Elliptikus pályája miatt a 12 jegy mindegyikében eltöltött ideje nem oszlik meg egyenletesen, (körülbelül) 11 és 34 év között mozog. Például a Plútó tranzitja a Szűztől a Bakig 12-15 évig tart, míg a Vízöntőtől az Oroszlánig 21-33 évig. Amikor a Plútó belép egy-egy csillagjegybe, meghatározza az egyéni lélek evolúciós útját és az evolúciós prioritásokat minden generáció számára.

A Plútó a nagy átalakító. Felfedi, mi az, ami megújulásra szorul – személyes és társadalmi szinten egyaránt. Ha valami már idejét múlta, és többé nem vesszük hasznát, eltávolítja azt, teret hagyva az egészséges növekedésnek. Valahányszor jegyet vált, a Plútó szeret egy kis ízelítőt adni abból, ami a következő években várható, és néhány hónapos betekintést enged a jövőbe – ahogy most is teszi.

A Plútó olyan, mint egy atombomba. A pusztulás és a fájdalom az energiája fegyverei, de a pusztítás után egy új élet esélye következik, ami már megtisztult a múlttól. Hatalmat ad a kezünkbe, de nem ingyen, jelentős értékeket kínál, de hatalmas árakat szab ki értük. Feladata, hogy megszabadítson bennünket mindentől, ami hamis vagy valótlan. Alapelve rendkívül egyszerű: halál nélkül nincs élet, és élet nélkül nincs halál.

A mitológiában Plútó Hádésznak, az alvilág istenének római megfelelője. Neve többek között Perszephoné elrablásának és az évszakok születésének történetéhez kapcsolódik. Perszephoné a termékenység, a termés istennője, Démétér és Zeusz lánya, Hadész (vagyis Plútó) elrabolt felesége. Mivel elfogadott férjétől egy gránátalmát, kénytelen volt mindig visszatérni hozzá – aki az Alvilág étkeiből eszik, az végérvényesen soha nem hagyhatja el az Alvilágot. Ahogy az őszi nap-éjegyenlőséggel rövidebbek lesznek a napok, Perszephoné kénytelen visszatérni az Alvilágba férjéhez, és 6 hónapig mellette marad, mielőtt tavasszal ismét visszatérne a Földre – innen ered az újjászületés gondolata.

A Plútó bennünket is közel hoz ehhez a folyamathoz, és ez fájdalmas lehet. Ezeknek az átalakulásoknak az a célja, hogy helyet teremtsenek az újdonságoknak az életünkben. Mi azonban hajlamosak vagyunk kötődni a körülöttünk lévő emberekhez, dolgokhoz, helyzetekhez, és nehezen tudjuk elfogadni azt a tényt, hogy minden mulandó – minket magunkat is beleértve.

A Plútóhoz kapcsolódó kulcsszavak: hatalom, rejtett gazdagság, átalakulás, válság, ellenállás, rögeszmék, születés, halál és újjászületés.

Egyrészt a Plútó rendkívüli lehetőségeket kínálhat a megújulásra, az új kezdetekre, a hatalomra, az önuralomra, az anyagi és lelki fejlődésre. Ennek a bolygónak a negatív aspektusai azonban gyakran rögeszmékhez, áldozattá váláshoz, hatalmi harcokhoz, zsarnoksághoz, erőszakhoz, háborúhoz és halálhoz vezetnek. Amikor a Plútó valósággal „becsapódik” az életünkbe, gyakran úgy érezzük, ki vagyunk szolgáltatva a nagyobb hatalmaknak, és nincs beleszólásunk abba, ami történni fog.

De a Plútó azt akarja, hogy megerősödjünk, és ha kell, harcoljunk. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, mikor kell feladni. Rávilágít azokra a dolgokra, amelyek már nem működnek, és arra ösztönöz bennünket, hogy adjuk fel az elavult hiedelmeket és gondolkodásmódokat, hogy újra azzá az emberré válhassunk, akinek Isten teremtett bennünket.

Levegő jegyként a Vízöntő irányítja a gondolkodási folyamatainkat. Felébreszt, felszabadít, felgyorsít és forradalmasít. Ő az az archetípus, aki áttöri a korlátokat, rekordokat dönt és kitágítja a határokat. Ez a folyamat egyszerre bomlasztó, destruktív és építő jellegű. Az internetet és a közösségi hálózatokat a Vízöntő jegy energiája uralja. Az emberi testben pedig a keringési rendszert irányítja. A Vízöntő és a levegő eleme irányítja az „emberi tőkét”.

Ennek a jegynek a hatására a világnak el kell kezdenie jobban értékelni az emberi tőkét, az anyagi és pénzügyi szempontok ellenében. A Vízöntő küldetése egy új rend megteremtése, amelyet új szabályok és esélyegyenlőség fémjeleznek. Ez a jegy a barátokról, a közösségekről, a csoportokról, az emberiségről, a láthatatlan kapcsolatokról, a szervezetekről, az infrastruktúráról és emberi értékekről szól.

A Vízöntőben lévő Plútó feltárja, mi az, ami romlott (Plútó) a társadalmunkban (Vízöntő), hogy mindenki számára jobb struktúrát és infrastruktúrát építhessünk. Kezdetben feltárja azt, ami már nem működik társadalmunkban, mert a Plútó így működik: megtisztít mindattól, ami mérgező, és ami már nem válik hasznunkra.

Mivel a Vízöntő levegő jegy, az emberiség „vízhordozója”, a jegybe lépő Plútó célja, hogy új fogalmakat tudatosítson bennünk az emberiség evolúciójával kapcsolatosan, a szabadságról, a gondolkodásról, a helyes emberi kapcsolatokról, a szolgálat szükségességéről, a rendszerbe szerveződésről, társadalmi szerepvállalásról, a politikai pártok és a technológia szerepéről az életünkben, a testvériességről, utazásról, űrkutatásról, asztrológiáról, internetről, politikáról és társadalmi igazságosságról.

A Vízöntő a 11. jegy és ezáltal a 11. parancsoltra utal, amit Jézus Krisztus hagyott a tanítványainak: „Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.”

Ez a testvéri szeretet parancsolata. A Vízöntőbe lépő Plútónak most az a hatalmas feladat jutott, hogy megvalósítsa ezt a parancsolatot, és végérvényesen beírja azt mindenki lelkébe – az emberiség lelkébe.

A történelem mindig ismétli önmagát, de különböző szinteken és az asztrológia pontosan felismeri ezt. Az idő nem lineáris, hanem körkörös, és a kozmikus események próbára teszik az emberiség aktuális evolúciós szintjét. A Plútó utoljára 1777 és 1797 között haladt át a Vízöntőn, ebben az időszakban tanúja lehetett a francia forradalomnak és az amerikai függetlenségi háborúnak is.

Az amerikai függetlenségi háború a brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmat háborúja volt Nagy-Britannia ellen 1775 és 1783 között. Ekkor alakult meg az Amerikai Egyesült Államok, ekkor választották meg George Washingtont az ország első elnökének, és fogadták el az USA alkotmányát, ami garantálja a személyes szabadságjogokat.

A francia forradalom (1789-1799) – a monarchia felszámolása, a köztársaság kikiáltása, XVI. Lajos francia király kivégzése – mindezek az események szintén hozzájárultak egy új világrend kialakulásához. A feudális, arisztokratikus és vallási kiváltságok eltűntek, a hagyomány és a hierarchia régi elveit pedig hirtelen megdöntötte a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” elve. Elfogadták Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatát: ez volt az első lépés a Francia Köztársaság alkotmányának megírása felé.

Ugyancsak ebben az időszakban, 1781-ben fedezték fel az Uránuszt (korábban már észlelték ugyan, de csillagnak vélték).

Most is számíthatunk rá, hogy új, kiszámíthatatlan, erőteljes társadalmi mozgalmak jelennek meg, összhangban a Vízöntő képviselte témákkal: a szabadsággal, egyenlőséggel és testvériséggel.

Azok a változások, amiket a Vízöntőbe lépő Plútó hoz, valószínűleg lassúak lesznek, kiszámíthatatlan események és lázadó cselekedetek tarkítják majd azokat. De ami egyszer mozgásba lendült, azt már nem lehet megállítani. Kihívást jelenthet, hogy elengedjük a régi hiedelmeket, a stagnáló gondolkodást, és elfogadjunk egy radikálisan új perspektívát, de ezt mindenképpen meg kell tennünk. A hangsúly a függetlenségen, szabadságon, az emancipáción, a megújuláson, a decentralizáción és a hálózatépítésen lesz.

A Vízöntőben lévő Plútó megmutatja nekünk, hol vannak egyenlőtlenségek, igazságtalanságok a világban. Olyan társadalomban (Vízöntő) és olyan világban (Vízöntő) élünk, ahol a politika már nem az emberek szavazatán múlik, hanem az árnyékban lévő nagyon erős vállalatokon (Plútó), amelyeket a nagy többség nem is láthat. A Plútó átvonulása a Vízöntőben feltárja ezeket a problémákat.

De a világon semmi nem állíthatja meg az emberi lélek fejlődését, nem állhat útjába hosszú zarándokútján a sötétségből a fénybe, a valótlanból a valóságba, a halálból a halhatatlanságba, és a tudatlanságból a bölcsességbe. Jézus üzenete újra bejárja a világot.

Spirituális értelemben a Plútó átvonulásának a Vízöntő jegyén az a szerepe, hogy megtanítson minket a szeretet törvényének alkalmazására, ahogy azt Jézus is tanította, és ahogy az Pál apostol Rómaiaknak írt levelében is áll: „Senki közülünk nem él önmagának, és senki nem hal meg önmagának. Míg élünk, Istennek élünk, s ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. Krisztus ugyanis azért halt meg és támadt fel, hogy halottnak, élőnek ura legyen.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek